Ionuţ Nica - profesorul de matematică, instructor de dans

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Nica - profesorul de matematică, instructor de dans
Ionuţ Nica - profesorul de matematică, instructor de dans

În urmă cu 13 ani, tânărul nici nu ştia să danseze dansuri populare, iar acum îi învaţă pe elevii de gimnaziu din Dragomireşti ritmurile jocului tradiţional românesc.

Pentru Ionuţ, dansul a venit ca o destindere. Era student la Facultatea de Matematică din Bucureşti. Tocmai trecuse de prima sesiune, extrem de solicitantă, şi şi-a dorit să facă şi altceva. Aşa a ajuns să deprindă dansul popular românesc, alături de copiii din formaţiile care activau la Căminul Cultural Dragomireşti.

„Ştiam doar hora, pe care o învăţasem la un prieten la nuntă. La sârbă nu mă prea descurcam. Nu mi-a fost însă ruşine să mă alătur celor mici. Este o condiţie esenţială să înţelegem că trebuie să depăşim sentimentul de jenă că nu ştim să facem ceva şi să învăţăm”, ne îndeamnă Ionuţ, bazându-se pe propria experienţă de viaţă.

După şase luni de muncă asiduă, în toamna anului 1997, Ionuţ Bogdan Nica a urcat pe scenă şi a susţinut primul său spectacol.

Conduce Ansamblul Voinicelul

Intrasem în Ansamblul Brâuleţul. Am primit premiul special al juriului la concursul judeţean «Tradiţie şi contemporaneitate în satul românesc». Era prima competiţie la care ne înscrisesem, fiind un ansamblu folcloric abia înfiinţat”, îşi aminteşte Ionuţ. Câţiva ani mai târziu, «Brâuleţul» a reprezentat cu succes România la Festivalul Internaţional de Folclor.

Cât timp a fost student, Ionuţ a făcut mari sacrificii pentru a putea merge în paralel cu matematica şi dansul, dar spune că nu regretă nicio clipă că a renunţat la alte activităţi şi s-a dedicat celor două.

„Am terminat facultatea la nici 22 de ani şi mă mândresc cu lucrul ăsta.Din anul 2000, predau. Practic, fac ceea ce-mi place. Acum, sunt profesor la Liceul Petru Cercel şi la Liceul de Arte Bălaşa Doamna”. În paralel, continuă cu dansul. De data aceasta, din postura de coregraf şi mai puţin ca dansator. În 2005, a absolvit la Bucureşti cursuri de coregrafie. Tot atunci a înfiinţat la Căminul Cultural Dragomireşti, în satul natal, Ansamblul Voinicelul, cu care a reuşit să câştige numeroase premii la concursurile judeţene, organizate fie de Inspectoratul Şcolar Dâmboviţa, fie de alte organisme.

Colaborează îndeaproape cu cei doi colegi de la «Brâuleţul», coregrafi recunoscuţi în judeţ, mai ales atunci când pregăteşte spectacolele cu care intră în competiţii.

Întrebări şi răspunsuri:
Care este, din punctul tău de vedere, cel mai greu dans popular?
Cred că brâul. Necesită multă atenţie, mult exerciţiu şi să fii iute în mişcări. Contează foarte mult de la cine înveţi. Cum îţi explică. După mine, cine reuşeşte să joace brâul, este cu adevărat bun dansator. Eu, pe lângă brâu, îi deprind pe copii cu floricica şi jianul, alte dansuri complicate. La fel este şi sârba.

De ce renunţă dansatorii la activitatea în ansamblu, deşi câştigă premii după premii?
În general, copiii renunţă în anii terminali ai liceului şi, dacă trec de perioada asta, renunţă la facultate. Motivul principal - distanţa de locurile natale. Vin mai rar acasă şi este un mare sacrificiu să se împartă între studiu, distanţă şi dansuri. Eu, în Ansamblul Voinicelul, mai am doar 7 perechi.

Ce îi place:

Îmi place matematica în primul rând, altfel nu aş fi rămas în învăţământ, raportat la condiţiile care se oferă profesorilor. Îmi place dansul, la care nu mai pot renunţa, după ce l-am descoperit, în 1997. Mi-ar plăcea să reuşesc să înfiinţez o formaţie de dansatori şi la liceele târgoviştene unde predau matematică.

Ce nu îi place:
Nu îmi plac minciuna şi ipocrizia. Nu îmi plac oamenii care nu îşi ţin cuvântul. Nu îmi plac oamenii care nu dau dovadă de seriozitate în ceea ce întreprind.

Profil:
Nume: Ionuţ Bogdan Nica
Născut: 10 septembrie 1978
Studii: Universitatea Bucureşti - Facultatea de Matematică
Familie: Necăsătorit

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite