Ion Iancu Vale este poetul „soldat în războiul final”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prietenii şi iubitorii de vers îl consideră un Coşbuc al Dâmboviţei.

Versificator al iubirii, al trăirilor sublime, al destinului, al dragostei de casă, de neam, de rădăcini ale fiinţei, Iancu Vale a intrat în lumea rimei şi ritmului poetic încă din fragedă copilărie. Ne-a spus că s-a născut cu acest har. „Nu îmi era greu să pun versuri pe paginile de hârtie. Simţeam cuvintele cum îmi ţâşnesc din suflet, cum se brodează simplu şi cald pe ogorul hârtiei”, îşi aminteşte Iancu Vale. Creaţiile sale erau citite la şcoală, la serbările pioniereşti şi cercurile literare. Vale era mândru când poeziile sale erau expuse la Gazeta de Pereta a şcolii. Debutul într-o revistă de specialitate a venit mai târziu, în 1982, în publicaţia „Amfiteatru”. „Primii naşi în ale poeziei au fost Constanţa Buzea şi Grigore Arbore de la Pietroşiţa. Ei m-au impulsionat. Mi-au dat vânt în această miraculoasă lume a sensibilităţii. Am fost publicat apoi în mai toate revistele literare ale vremii. Contemporanul, România Literară, Ramuri, Astra. Am câştigat premii pentru creaţiile mele. Cele mai importante, şi ca valoare, dar mai ales din punct de vedere sentimental, au fost cele primite la Târgovişte”, spune Ion Iancu Vale. Momentul decembrie 1989 l-a prins cu cartea de poeme „Lupii la mare” în manuscris la Editura Eminescu. „Abia aşteptam să vadă lumina tiparului acest volum drag mie, mai ales că purta girul a doi mari scriitori: Cezar Ivănescu şi Mircea Horia Simionescu. Am reuşit să o public câţiva ani mai târziu. Apoi, au urmat alte două volume: „Înger sechestrat” şi „Soldat în războiul final”. Mai am în lucru două volume. Publicistica mea şi o carte de proză scurtă”, spune poetul.

Mulţi ani a fost şi ziarist

În 1993, Iancu Vale intră în presă. Lucrează la mai multe cotidiene şi săptămânale locale, unde se dovedeşte a fi un bun comentator politic, dar şi un straşnic ziarist de investigaţii. Nu a părăsit însă niciodată dragostea pentru poezie. De câţiva ani, a fondat revista de cultură „Climate literare”. „Am reuşit să fac cunoscută această publicaţie până dincolo de hotarele ţării. Am pus mult suflet în paginile acestei reviste. Colaborez cu scriitori de marcă din Serbia, Basarabia, Bucovina, cu oameni de valoare de pe toate insulele de românism din lume. Mă bucur de atenţia unor oameni de suflet care mă ajută din punct de vedere financiar să scot această revistă”, declară Iancu Vale. În comuna natală, Pietroşiţa a creat, împreună cu regretatul animator cultural Mihail Vlad, cenaclul „Toamnă literară pietroşiţeană”, eveniment ce se ţine mai rar acum din cauza problemelor financiare. Iancu Vale vorbeşte cu emoţie despre marele scriitor Mircea Horia Simionescu, până la urmă, consătean de-al său, şi el trăgându-se din Pietroşiţa. „Domnul Mircea a avut un rol important în activitatea mea literară. A crezut în talentul meu, în harul meu. Mi-a făcut mai demult un mic îndreptar de muncă. Două articole din acesta le mai ţin minte pe de rost. Munca pe manuscris şi umilinţă în faţa cuvântului scris. Din păcate, ne vedem acum mai rar. Mircea Horia Simionescu este la Bucureşti. Este cam bolnav. La ultima noastră întâlnire, l-am rugat să-mi dea voie să-i public în Climate, în serial, prozele”, spune Iancu Vale.

Întrebări şi răspunsuri:
Care este poetul preferat?
Serghei Esenin. Îi devorez poezia. Mă confund cu acest mare scriitor, dar nu îl dau la o parte nici pe Eminescu. Îl pun alături de icoană, alături de marii iniţiaţi ai lumii.

De ce sunteţi asemănat cu George Coşbuc?
Probabil pentru versul meu simplu, curat. Pentru subiectele abordate, pentru dorul meu de natură, de meleagul natal. Am scris despre oamenii alături de care am trăit.

Ce îi place:
„Totdeauna mi-a plăcut să socializez, să fiu printre oameni, să simt pulsul vieţii. Iubesc natura, muntele care este pentru mine un loc sacru, o punte sigură către Dumnezeu. Îmi place să călătoresc, dar nu am avut şansa să văd marile minuni ale lumii”, spune poetul.

Ce nu îi place:
„Nu îmi place necinstea, incorectitudinea. Nu îmi place că oamenii nu reuşesc să înţeleagă că pentru a trăi bine trebuie să fii bun. Nu pricep de ce nu înţeleg bunătatea”, mărturiseşte Iancu Vale.

Profil:
Nume: Ion Iancu Vale
Născut: 2 mai 1947
Studii: Şcoala Tehnică la Institutul de Fizică Atomică Bucureşti
Familie: Divorţat, o fetiţă - Maria Teodora

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite