Ion Hotinceanu promovează Târgoviştea în Cuba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De zece ani, a pus bazele unei asociaţii care a devenit punte de prietenie între târgovişteni şi cubanezi.

A avut o copilărie nefericită. Primul semn al tristeţii i s-a arătat încă de la naştere. Ion Hotinceanu a venit pe lume în tren. Mama sa plecase de la Cernăuţi spre Bucureşti. Erau vremuri tulburi. Ani de război. Cea care i-a dat viaţă fugise mânată de sărăcie. Pe tată nu l-a cunoscut niciodată. A murit pe front. În România, a trăit o adevărată aventură. Dramatică. Tocmai din acest motiv, spune Ion Hotinceanu, la 7 ani gândea şi se comporta ca un om matur. „Am ştiut ce înseamnă să trăieşti fără tată, fără casă, să vezi cum doar mama încearcă să găsească posibilităţi de supravieţuire”, îşi aminteşte Ion Hotinceanu. „În 1947, am vrut să ne întoarcem în Cernăuţi. Ne-au prins ruşii şi ne-au dus într-un lagăr. Am reuşit să evadăm şi am ajuns acasă, dar ne-a găsit miliţia sovietică şi ne-a trimis în România cu un tren militar. Trebuia să ajungem la Sighetul Marmaţiei, unde se făcea trierea oamenilor, dar am avut noroc că trenul a oprit pe un câmp şi, când eram jos, a plecat fără noi, lăsându-ne fără bagaje şi fără acte”, povesteşte Ion Hotinceanu.

Havana Veche a fost adusă pe pânză târgoviştenilor
În Târgovişte locuieşte din 1975. Nu îi este ruşine de faptul că, în perioada comunistă, a fost instructor la pionieri şi activist la UTC. „Am participat activ la revoluţia din decembrie 1989. Pe 21 decembrie, la ora 13.00, eram în Piaţa Universităţii. Pe 22 decembrie, în Piaţa Romană”, spune Hotinceanu. Nu şi-a dorit însă certificat de revoluţionar. A preferat să rămână în anonimat şi să nu urle în public pentru meritele lui în revoluţia din decembrie 1989. În anul 2000, Ion Hotinceanu a înfiinţat Asociaţia de Prietenie Româno-Cubaneză „Jose Marti” Târgovişte. „Câţiva prieteni din Bucureşti m-au invitat la Casa Americii Latine, unde membrii Ambasadei Cubei au organizat Zilele Culturii Cubaneze. Văzând cât de deschişi sunt, cum ştiu să-şi promoveze valorile, cultura, i-am întrebat dacă se pot organiza astfel de întâlniri şi în afara Capitalei. Mi-au răspuns că da”. A fost scânteia care i-a aprins focul acestei pasiuni. În 2004, Ion Hotinceanu a reuşit să aducă la Târgovişte, cu prilejul Zilelor municipiului, o echipă de dansatori care a cucerit inimile târgoviştenilor. Au urmat multe şi multe alte evenimente: vernisaje, lansări de carte, zilele filmului cubanez la Târgovişte. În cadrul unor seri de muzică şi dans, târgoviştenii au putut deprinde tainele ritmurilor cubaneze. „Scopul asociaţiei este acela de a face schimb de experienţă între poporul român şi poporul cubanez. Să facem cunoscută viaţa noastră în Cuba, iar de acolo să venim cu date, cu informaţii inedite, care nu pot fi găsite în cărţi sau în jurnalele de călătorie. Milităm pe prietenia dintre oameni, pe comunicarea directă, pe împărtăşirea sentimentelor, trăirilor noastre”, spune Hotinceanu.

Întrebări şi răspunsuri:
Sunt impresionaţi cubanezii de ceea ce au aflat despre România, despre Târgovişte?
Le place tare mult România, cu munţii şi apele noastre. Au fost uimiţi de ospitalitatea de care dăm dovadă. S-au simţit bine la noi.

Aţi fost în Cuba. Care este nivelul de trai acolo?
Nu pot să spun că sunt bogaţi, dar nici nu se plâng. Economia lor pune mare accent pe minele de nichel, pe plantaţiile de trestie de zahăr şi tutun şi, evident, pe turism. Hotelurile de trei stele de la ei sunt mai luxoase ca cele de cinci stele existente la noi. Vin turişti din toată lumea, în special din Canada, Suedia, Anglia. Sunt şi români care au rămas definitiv în Cuba. Au fost atraşi de această ţară, de voioşia acestui popor.

Ce îi place:
„Sinceritatea şi muzica. Îmi place să dansez. Îmi place să călătorec. Iubesc florile”, spune Ion Hotinceanu

Ce nu îi place:
„Nu îmi plac oamenii care mint, care sunt egoişti, îngâmfaţi. Nu îmi plac câinii vagabonzi”, ne mărturiseşte Hotinceanu.

Profil:
Nume: Ion Constantin Hotinceanu
Născut: 17 ianuarie 1940, în trenul Cernăuţi-Bucureşti
Studii: Liceul tehnic şi Şcoala Postliceală tehnică
Familie: Căsătorit, patru copii - Augustin, Ciprian, Beatrice şi Raluca - şi şapte nepoţi

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite