PORTRET: Ioana Pletea, premiată pentru intuiţie critică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eleva de clasa a VI-a a reprezentat cu cinste judeţul la etapa naţională a Olimpiadei de limbă, comunicare şi literatură română, care s-a desfăşurat la începutul acestei luni la Iaşi.

Ioana s-a îndrăgostit de limba română, de forţa cuvântului scris de cum a desluşit tainele literelor.

„Nu am fost nevoită ca alţi copii să lecturez de gura mamei, ci am descoperit această plăcere în orele de citire, pentru că doamna învăţătoare a ştiut să ne facă de fiecare dată curioşi. La început, eram un pic ameţită de litere, cuvinte şi semnele de punctuaţie, însă cu timpul mi-am dat seama că acestea devin personaje, poveşti, iar eu pot intra în universul lor. Aventura mea a început cu adevărat în clasa a III-a, când, în numai câteva luni, am citit toată seria Harry Potter”, ne mărturiseşte Ioana Pletea.

Acum, eleva Şcolii „Coresi” Târgovişte nu-şi poate concepe existenţa departe de carte, departe de coala de hârtie, pe care îşi expune propriile creaţii. Luna aceasta, Ioana a participat la Iaşi, la faza naţională a Olimpiadei de limbă, comunicare şi literatură română, de unde s-a întors cu două distincţii extrem de importante: Premiul „Costache Negruzzi” pentru intuiţia critică şi sensibilitatea artistică în receptarea textului literar şi Premiul special pentru calitatea demersului analitic şi creativ. Spune că datorează totul mamei sale, de la care a moştenit farmecul pentru Limba şi literatura română.

Preţuieşte valorile culturale şi istorice


Ioana Pletea este elev-model, catalogul fiind în dreptul numelui său plin cu note de 10. „Nu învăţ din obligaţie cum fac aproape toţi copiii, ci din plăcere, deoarece fiecare dintre profesori depune toată abilitatea şi priceperea pentru ca noi să înţelegem”.

Activităţile extraşcolare o atrag la fel de mult pe Ioana, care consideră că astfel îşi poate dezvolta un stil de viaţă civilizat şi în acelaşi timp îşi stimulează creativitatea. „Vizitele la muzee, la diverse expoziţii, monumente şi locuri istorice, case memoriale, excursiile constituie pentru mine un mijloc prielnic de a preţui valorile culturale, folclorice şi istorice ale ţării. M-am bucurat când am mers să desfăşurăm o lecţie de dirigenţie la pădure în cadrul Proiectului «Lear about forest» şi am participat ca voluntar în acţiunea de colectare a deşeurilor”, spune Ioana.

Puţinul timp liber pe care-l are la dispoziţie, eleva-olimpică la Limba română şi-l petrece în aer liber, în preajma bunicului său şi a lui Lucky, căţeluşul său drag.

„Mă bucur nespus însă atunci când mama reuşeşte să-şi facă timp să mergem să vizionăm o piesă de teatru. Consider că raţiunea vieţii nu este alta decât să ne desăvârşim, să fim liberi, să explorăm”, mărturiseşte Ioana Pletea.

Elevă în clasa a VI-a, Ioana spune că mai are suficient de mult timp ca să decidă ce drum să urmeze în viaţă. „Cred că eficienţa alegerii unei cariere se bazează în principal pe informaţiile pe care le ai în momentul deciziei. Pe măsură ce voi avea mai multe cunoştinţe  din diverse domenii, voi putea alege mai ușor. Îmi place foarte mult biologia şi mi-ar plăcea să ajung medic specialist cardiolog, dar cine ştie ce poate să îmi rezerve viitorul”, se gândeşte Ioana.

Întrebări şi răspunsuri:


Ce simţi în momentul când obţii un nou premiu?
Dacă în clasele primare eram încântată de diplomele obţinute, acum categoric nu aceasta contează, ci experienţa pe care o capăt. Mi-a plăcut foarte mult la festivitatea de deschidere a Olimpiadei Naţionale o poveste despre cele cinci calităţi ale creionului, pe care dacă ştim să le avem şi să ne folosim de ele, vom fi întotdeauna oameni, indiferent de reuşită. Una dintre aceste calităţi este aceea că, din când în când, trebuie să ne oprim din scris şi să folosim ascuţitoarea. Aceasta înseamnă un pic de suferinţă, să ştim să suportăm şi momentele când pierdem, pentru că aceste momente ne fac să devenim mai buni şi să ne dorim mai mult. 

Crezi că eşti avantajată în competiţii de faptul că mama ta este profesoară de limba română?
Nu cred că pot vorbi de un atuu în faţa celorlalţi participanţi. La etapa judeţeană a Olimpiadei de comunicare, limbă şi literatură română, toţi cei şase colegi din clasa mea au reuşit să fie în primii 12. În ceea ce mă priveşte, probabil exigenţa profesorului dublat de rolul mamei  se transformă în atuu.  Avantajul unei mame-profesor este acela că îmi este sprijin avizat atunci când am nevoie de o opinie pertinentă,  dar şi imboldul necesar pentru a depăşi părintele, profesorul. O nevoie în subconştient de a arăta că pot mai mult, de a fi peste aşteptări şi de a nu dezamăgi.

Ce îi place:

„Îmi place să călătoresc alături de straja cuvintelor şi mai mult să-mi sculptez sufletul scriind”, spune olimpica la Limba română.

Ce nu îi place:

„Nu îmi plac nedreptatea, minciuna şi făţărnicia, deoarece un om corect va şti întotdeauna că libertatea este însăşi sufletul nostru”, afirmă Ioana Pletea.

Profil:

Născută: 25 aprilie 1998, Târgovişte.
Studii: Clasa a VI-a B, Şcoala „Coresi” Târgovişte.
Familie: Singură la părinţi.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite