Ioana Nicoleta Zamfir visează să ajungă pictoriţă de biserici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fetiţa a fost premiată pentru icoanele pe lemn pe care le-a realizat, iar acum experimentează şi actoria.

A început în joacă, pe când avea doar doi anişori. Apoi, desenul a devenit activitatea ei preferată. Stătea ore în şir şi picta prinţese, sirene, îngeraşi, cai, unicorni, dar şi o familie numeroasă, cu mulţi fraţi şi surioare. Văzând cu câtă pasiune se dăruia picturii, părinţii au înscris-o la cursuri de specialitate la Clubul Copiilor din Moreni. „Întâmplarea fericită a făcut ca la noi în oraş să se organizeze un concurs naţional de pictură intitulat ,,Copii, salvaţi planeta albastră”. La prima participare, în aprilie 2009, am obţinut ,,Premiul Special al Juriului”, iar anul acesta, locul trei, o poziţie onorantă, cred eu, având în vedere că am doar 6 ani, iar concurenţa a fost mare, reunind preşcolari şi elevi de la grădiniţe şi şcoli din toate judeţele ţării”, ne povesteşte Nico.

Premiată pentru pictura pe lemn
La Zilele Cetăţii Târgovişte, Nicoleta a descoperit şi olăritul, îndeletnicire de care s-a legat pe loc. De asemenea, icoana pe lemn pe care a pictat-o, înfăţăşând pe Maica Domnului şi pruncul Iisus Hristos, i-a adus un premiu din partea organizatorilor Taberei de Creaţie „Toamna la Chindie”. Copila îşi doreşte să-i vadă din nou fericiţi pe îngerii din biserica unde slujeşte tatăl său. Lăcaşul de cult a fost supus recent unor lucrări de consolidare absolut necesare, având în vedere că turla bisericii s-a surpat, afectând firesc şi pictura. Fetiţa ne-a mărturisit că speră să poată împlini şi visul bunicului său, pe care nu a apucat să-l cunoască, care spunea mereu că-şi doreşte o fetiţă care să picteze biserici. „Primesc visul bunicului. Vreau să pictez îngeraşii din biserică”, le-a dezvăluit celor dragi Nicoleta, cu ceva vreme în urmă. Copila are şi preocupări normale pentru vârsta ei. Are mulţi prieteni imaginari cu care poartă îndelungi discuţii. Foarte des intră în legătură telefonică cu „barza magică” şi îi solicită cât mai mulţi fraţi şi surori. „De la prietenii mei nevăzuţi, am învăţat foarte multe lucruri bune. Mi-au spus că trebuie să mănânc fructe şi legume, fiindcă sunt sănătoase, iar eu asta fac. Carnea preferată este peştele, în special somonul şi păstrăvul”, spune Nico. Adoră ca mămica să-i aşeze mâncărurile frumos în farfurie. Vrea artă peste tot, chiar şi în bucătărie!

Întrebări şi răspunsuri:
Ce alte pasiuni mai ai?
Desenez costume speciale, iar croitoreasa le respectă întocmai. De asemenea, iau lecţii de balet şi de canto. Îmi place să cochetez cu toate artele. Anul acesta, la Festivalul Naţional de Muzică Populară şi Muzică Uşoară „Cununa Petrolului”, organizat la Moreni, am cântat în duet cu renumita interpretă Nico, fapt care m-a bucuret extrem de mult. Mai nou, am debutat ca actriţă într-un film documentar despre oraşul Târgovişte, film intitulat „Cetatea Misterelor” şi pregătit de un morenar, Adrian Melicovici.

Cine îţi îndrumă paşii în domeniul artelor?
Părinţii mă sprijină necondiţionat. Tata cu partea religioasă, fiind preot, iar eu atrasă de pictura icoanelor. Mama, fiind tot timpul informată în ceea ce priveşte diferitele competiţii, profesia sa fiind cea de jurnalist, mă înscrie şi merge cu mine la multe  manifestări de gen. Mă ajută şi doamna educatoare, fiindcă organizează serbări foarte frumoase, după poveştile care-mi sunt dragi.

Ce îi place:
„Îmi plac olăritul şi pictura, mai ales, pe materiale neconvenţionale, cum ar fi... pereţii din propria cameră sau pe pietre de dimensiuni mici, pe care vreau să le transform în bijuterii. Îmi place să organizez evenimente festive, cu invitaţii colorate, baloane, costume de personaje din poveşti, tort, şampanie pentru copii şi multe surprize”, spune micuţa artistă.

Ce nu îi place:
„Nu îmi plac oamenii care mint. Reuşesc să-i prind cu minciuna atât pe colegii de generaţie, cât şi pe adulţi. Nu îmi plac jocurile pe calculator sau desenele animate cu violenţă şi nici mâncarea nesănătoasă. Nu suport să mi se spună ce să fac”, afirmă Nico.

Profil:
Nume: Ioana Nicoleta Zamfir
Născută: 21 ianuarie 2004, Bucureşti
Studii: Grădiniţa cu program normal Nr. 2 ,,Riţa Gărgăriţa”, Moreni
Familie: Are o surioară mai mică, de 1 an, pe care o cheamă Maria, pentru venirea căreia pe planetă a vorbit ,,cu o barză magică”

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite