Ioana Fulger, cea mai bună poetă în 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eleva de 12 ani din Răzvad a câştigat anul trecut premiul întâi la un concurs internaţional de literatură, deşi avea numai câteva luni experienţă în ale scrisului.

Ioana Beatrice Fulger este o fată care iubeşte natura, în dinamismul ei. Dar în ciuda numelui său, este liniştită, vorbeşte când este întrebată şi stă cuminte în locul ei, fără să deranjeze pe cei din jur, chiar dacă nu e întotdeauna de acord cu ei. „Sunt o fire calmă şi nu pun la suflet tot ce spun şi fac oamenii din jur. Nu mă enervez, deşi mă deranjeză uneori comportamentul oamenilor”, mărturiseşte Ioana. Este elevă în clasa a şasea, la şcoala din comuna Răzvad, unde locuieşte împreună cu familia ei. „Dintre materiile de la şcoală, cel mai mult îmi place româna şi istoria, dar mă pricep şi la matematică, şi la desen”, spune cu modestie fata, care are numai note de 9 şi de 10 în catalog.

Se inspiră din viaţa ei
Acum doi ani a trecut pasiunea pentru limba şi literatura română la un alt nivel. „În 2008, profesorul de limba şi literatura română de la şcoală mi-a propus să mă înscriu la cenaclul literar de la Palatul Copiilor din Târgovişte. Mi-a spus că ar fi bine pentru mine să-mi dezvolt talentul la scris”, îşi aminteşte tânăra poetă. Îndrumată de profesorul de la şcoală, a început să frecventeze cenaclul literar „Radu Petrescu”, condus de scriitoarea Ioana Geacăr. Aici găseşte sprijinul de care are nevoie pentru a-şi îmbunătăţi tehnica scriitoricească. „Compun texte pe care le transform cu ajutorul doamnei profesoare în poezii. Mă inspir din viaţa mea. Seara scriu ce am făcut în ziua respectivă. Apoi le pun cap la cap şi iese ceva frumos”, explică Ioana.
Şi juriul concursurilor la care a participat a considerat la fel, fiind premiată la fiecare dintre ele. „Anul trecut am participat la două concursuri literare. Am obţinut premiul întâi la concursul internaţional de literatură «Părul Berenicei» şi premiul al doilea la concursul interjudeţean de creaţie literară «Metafor-Tangenţe», de la Râmnicu Vâlcea. Vreau să continui să scriu şi dacă am ocazia să particip la un concurs, o voi face”, spune eleva de clasa a şasea.

Primăvara se simte cel mai inspirată
Cele mai multe creaţii au ca temă natura. Se declară fascinată de mediul înconjurător, mai ales de viaţa micilor vietăţi. Cu toate acestea, îi place să surprindă în cuvinte măreţia vieţii. „Îmi place foarte mult să mă duc la munte. Peisajele sunt aparte. Eu scriu mai mult despre munte, despre locuri înalte”, mărturiseşte poeta.
Prima poezie pe care a scris-o a fost despre toamnă. „Îmi aduc aminte că acum doi ani am scris prima poezie, «Toamna», în care descriam cămara cu borcane pentru iarnă. Mi-a ieşit mai mult compunere, dar pe baza a ceea ce am scris am făcut o poezie frumoasă”, spune cu mândrie Ioana Fulger. Chiar dacă prima poezie a fost despre toamnă, anotimpul ei preferat rămâne primăvara. „Primăvara este cel mai frumos anotimp şi e perioada din an când mă simt cel mai inspirată. De exemplu, recent am fost cu colegii pe deal în spatele şcolii, împreună cu profesorul de română. Am avut ca temă de creaţie «Semne de primăvară». Am văzut toporaşii, pomii înfloriţi, în apropiere era o grădină unde un om săpa brazde. A ieşit foarte frumos. Ar fi fost păcat să nu scriu”, crede poeta.

Întrebări şi răspunsuri:

Care e secretul unei poezii bune?
Secretul este să pui suflet în ceea ce scrii. Eu asta fac. Nu mi-e teamă că astfel mă descopăr prea mult. Uneori e bine să te arăţi celorlalţi.

Ce meserie ţi-ar plăcea să ai?
M-am gândit să devin profesoară, dar mă tem că o să fiu ori prea îngăduitoare, ori prea exigentă. Uneori, când îmi ajut prietenele la teme, mă supăr că nu vor să muncească deloc.

Ce-i place?
„Îmi place să citesc foarte mult poveşti şi cărţi de aventuri. Îmi place poetul Mihai Eminescu, pentru că a pus suflet în ceea ce a scris. Îmi place să mă joc şah şi monopoly”, spune Ioana.

Ce nu-i place?
„Nu suport când oamenii se ceartă între ei şi uneori intervin să-i împac. Nu-mi place modelul de uniformă pe care o avem la şcoală”, mărturiseşte poeta.

Profil:
Născută: 16 decembrie 1997, Târgovişte
Domiciliu: Răzvad
Studii: clasa a VI-a la Şcoala cu clasele I-VIII Răzvad
Familie: are o soră de 7 ani


Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite