Invitaţie la Paştele Cailor!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
No title
No title

Sărbătoare, mâine in cartierul Matei Voievod sârbi, din Târgovişte. În fiecare an, de ziua Sf. Tudor, are loc sărbătoarea “Paştele cailor” sau “Tudoriţa”.

Ea semnifică începerea lucrărilor de primăvară. Obiceiul marchează venirea primăverii, dar şi începutul anului agricol. Femeile pregătesc “conceto”, nişte pâinici în formă de căluţi, cu care merg la biserică. După slujbă, preotul botează fiecare cal, iar pâinicile se împart între animal şi om. Cu această ocazie, bulgarii din Târgovişte îşi gătesc caii cu o seară înainte, îi împodobesc şi îi iau la ţesălat pentru a da bine la asistenţă.

Evenimentele organizate de comunitatea bulgară vor începe, mâine la ora 10,30, cu o slujbă religioasă de sfinţire a cailor şi a călăreţilor şi va continua la ora 12,00 cu parada atelajelor şi a cailor şi cu un concurs de dresaj, mânuire şi frumuseţe şi de îndemânare la lucrările agricole. Concursul va avea loc pe Calea Ploieşti.

Printre invitaţii care vor participa la “Paştele Cailor” se numără ansamblul "Basilce" şi ansamblul "RITM" din Bulgaria. Artiştii veniţi din Bulgaria vor prezenta programe artistice la Căminul Cultural de la ora 14,00. În cadrul evenimentelor, actorii Teatrului pentru Copii şi Tineret “Mihai Popescu” din Târgovişte vor prezenta piesa de teatru de păpuşi: “Fata babei şi fata moşneagului”.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite