Investiţie: Opt milioane de lei pentru cabane şi trasee turistice în Bucegi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcajele turistice vor fi refăcute în totalitate
Marcajele turistice vor fi refăcute în totalitate

Banii sunt asiguraţi de Ministerul Dezvoltării Regionale, iar lucrările sunt supravegheate de Consiliul Judeţean Dâmboviţa. Iubitorii muntelui vor avea la dispoziţie, de anul viitor, trei noi cabane turistice, un sediu salvamont la Zonoagă, spaţii pentru campare în condiţii civilizate şi un refugiu alpin pe Vârful Bătrâna.

Consiliul Judeţean Dâmboviţa a primit săptămâna trecută de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului 4.910.000 lei pentru continuarea proiectului de investiţii „Dezvoltarea infrastructurii din zona montană înaltă a judeţului Dâmboviţa”, început anul trecut. Practic, în zona dâmboviţeană a Bucegilor vor fi construite trei cabane noi – „Podu cu Florile”; „Dudele” şi „Dichiu” – un sediu salvamont şi spaţii de campare la Zănoaga, un refugiu alpin pe Vârful Bătrâna şi se vor reface indicatoarele turistice pe toate traseele montane. Totodată, vor fi marcate trei trasee noi.

„Important este să nu ne batem joc de frumuseţile Bucegilor, să derulăm proiectele în condiţii de mediu avantajoase, iar turiştii să se bucure în continuare de aceste locuri. Am vrut să construim şi un camping pentru că în toată zona de munte camparea se face haotic. De multe ori, au avut loc şi tot felul de accidente, când oamenii au fost atacaţi de urşi”, spune Florin Popescu, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

Lucrări suplimentare de 350.000 de lei


În cadrul viitoarelor cabane vor funcţiona şi centre de informare. Lucrările sunt în plină desfăşurare. Anul trecut au fost investiţi 3.477.000 lei, banii fiind asiguraţi tot de Ministerul Turismului. În derularea acestor obiective, au apărut însă o serie de lucrări suplimentare, care au impus reactualizarea indicatorilor tehnico-economici cu aproape 350.000 de lei, fără TVA.

La Cabana Podu cu Florile, studiul geotehnic efectuat a recomandat executarea unui zid de sprijin cu dren şi barbacane pe versant şi pe zonele laterale. Valoarea lucrărilor suplimentare se ridică la 205.640 lei, fondurile urmând să fie asigurate tot de Ministerul Turismului.

În cazul obiectivului „Salvamont Zănoaga”, este necesară construirea unui depozit pentru lemne, urmare faptului că s-a schimbat soluţia tehnică de la încălzirea pe gaze la cea pe lemne. Această anexă necesită alocări financiare de 137.998 lei.

„Având în vedere frumuseţea zonei şi perspectivele care se întrevăd, cred că va creşte numărul de turişti. Intenţionăm să înfiinţăm şi un corp al jandarmilor montani, după model american, care să vină şi să aplice amenzi tuturor celor care îşi bat joc de spaţiul verde. Vreau ca acestă zonă a Bucegilor să-şi păstreze frumuseţile naturale”, spune Florin Popescu.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe targoviste@adevarul.ro!

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite