Învăţământ european printre schele şi moloz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul Şcolar Agricol Voineşti a intrat în reparaţii în urmă cu patru ani, iar lucrările sunt abia în stadiu de 50%. Unitatea a reuşit, chiar şi în aceste condiţii, să obţină titlul “European Language Learning”, decernat de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale.

Clădirea liceului din Voineşti zace de parcă a fost lovită de bombe. Fără acoperiş, fără ferestre, înconjurată din toate părţile de grămezi de moloz şi lemn. Pe şantier, nu se mai munceşte de mai bine de un an. Constructorul a abandonat lucrările, fiindcă nu şi-a primit banii, iar autorităţile nu au nicio putere să-l oblige să continue în aceste condiţii.

De patru ani, elevii şi cadrele didactice îşi desfăşoară activitatea în spaţii improvizate. „Ţinem cursurile într-un fost internat, unde este frig, mizerie, spaţiu redus. Este greu, dar mergem înainte. Din 2007 şi până acum, s-a mai ridicat, târâş-grăbiş, un etaj, dar nu există nici măcar un acoperiş provizoriu”, spune prof. Ion Constantinescu, directorul Grupului Şcolar Agricol Voineşti.

Dascălul crede că, dacă lucrările nu vor fi reluate în scurt timp, întreaga investiţie ar putea fi compromisă din cauza intemperiilor. „Totul seamănă mai mult cu o paragină. O să cadă zidurile. Mai este nevoie de aproximativ 15 miliarde de lei vechi. Am trimis adrese peste adrese. Peste tot. Se cunoaşte situaţia până la Ministerul Dezvoltării”, afirmă Ion Constantinescu.

Există riscul pierderii altor proiecte


Inspectorul şcolar general, prof. Elena Manolescu, consideră că s-a ajuns aici din cauza fostului Consiliu Local Voineşti, care nu s-a implicat suficient. „Cred că lucrurile vor intra în normal şi până la finele anului liceul va fi gata”, susţine Elena Manolescu.

La rândul său, primarul Dănuţ Gabriel Sandu avertizează că există riscul pierderii unui alt proiect, în valoare de 1,5 milioane de euro, privind reabilitarea campusului şcolar, dacă nu se finalizează clădirea liceului.

image

Şi cu toate acestea, instituţia de învăţământ din Voineşti a fost declarată „Şcoală europeană”. Meritul aparţine deopotrivă elevilor şi cadrelor didactice, care au obţinut rezultate deosebite prin mobilizare.

Sunt în derulare mai multe proiecte internaţionale, cu instituţii de învăţământ din Cehia, Lituania, Portugalia. De asemenea, Grupul Şcolar Voineşti a reuşit să acceseze un program Phare, în valoare de 900.000 de euro, pentru dotarea instituţiei cu echipament din domeniul electric şi agricol.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite