Târgovişte: Învaţă să deschidă afaceri de succes

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte:  Învaţă să deschidă afaceri de succes
Târgovişte: Învaţă să deschidă afaceri de succes

Copiii visează să facă elicoptere fără elice, skateboard-uri cu motor şi spătar sau ceasuri cu magnet. Timp de trei zile, reprezentanţi ai OSIM îi învaţă pe elevi să breveteze o invenţie sau să-şi deschidă firme profitabile, protejând proprietatea industrială.

Copiii şi adolescenţii târgovişteni, de la 10 ani până la vârsta majoratului, învaţă, zilele acestea, să-şi deschidă o firmă sau să breveteze o invenţie. Cursurile au început ieri, la Biblioteca Judeţeană Ion Heliade Rădulescu. Flacăra creaţiei odată aprinsă, elevii, care au renunţat la orele de joacă pentru a acumula informaţii noi, au început să ne povestească la ce afaceri sau invenţii visează ei.

Alexandru Angelescu, în vârstă de 12 ani, de la Şcoala Mihai Viteazu din Târgovişte, ne-a povestit că a reuşit déjà să construiască o maşină ghidată de o telecomandă cu fir, după ce a adunat mici piese de la maşinuţele stricate. De asemenea, a creat şi o moară.

“Am făcut, pentru la fizică, o moară, înconjurată de stâlpi cu beculeţe, iar, când se învârteşte moara, becurile se aprind”, a povestit Alexandru. Pe viitor şi-a propus să ducă la bun sfârşit un alt proiect la care lucrează în prezent. “Vreau să realizez un skateboard cu spătar şi cu motor să mă pot deplasa mai uşor. Am făcut proiectul, rămâne să-l şi realizez”, ne-a mai spus gânditor băiatul.

O fetiţă de numai 9 ani, Teodora Costescu, are planuri mai mari de viitor. Vrea să realizeze un elicopter fără elice şi să-şi deschidă un mare magazin unde să vândă elicoptere.

“Vreau să fac un elicopter mare, fără elice, şi să deschid ca un aeroport mare unde să vând elicoptere”, ne-a spus încântată Teodora. Imediat, intră în discuţie şi verişoara ei, Anca Costescu, de 10 ani, care şi-a propus să facă ceasuri cu magnet. “Când dai ceasul jos de la mână să se lipească de orice, să stea lipit de perete să îl găseşti mai uşor”, spune Anca.

Alexandru Ursache are 9 ani şi este pasionat de calculatoare. Prin urmare, vrea să inventeze programe noi. “Aş vrea să fac un program care să facă simulări de obiecte, de mişcări”, ne spune acesta.

Mult mai pragmatici s-au dovedit elevii mai mari care nu visează să breveteze o invenţie, dar vor să deschidă o afacere de succes şi au venit să vadă ce paşi trebuie urmaţi. “Vreau să învăţ lucruri noi care să mă ajute să scap de monotonia unor zile de vacanţă. Mă interesează cum pot să-mi deschid o firmă”, a declarat Cristian Moise, un elev de 17 ani.

Lecţii pe înţelesul tuturor


Cursurile se desfăşoară pe grupe de vârstă, iar elevii de la 9 la 18 ani sunt învăţaţi cum să facă dintr-o idée o afacere de succes, cum să o înregistreze sau să o breveteze. Membrii ai Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci au venit să le spună, pe înţelesul lor, cum îşi pot dezvolta creativitatea astfel încât să obţină şi profit.

“Am început cu o joacă pentru că din joacă se crează ceva. Sunt ca nişte sugative. Nici nu ştiu cine învaţă mai mult de la cine”, a precizat directorul Colecţiei Naţionale de Informatică şi Servicii de la OSIM, Bogdan Boreschievici.

După expuneri şi discuţii, a urmat un atelier unde copiii au fost îndemnaţi să realizeze un obiect interesant dintr-un CD nefolositor. Micuţii s-au întrecut în decorarea acestuia în ideea că vor face un cadou frumos apropiaţilor. Cele mai reuşite creaţii vor fi premiate mâine.

Acest proiect derulat de OSIM este aplicat pentru prima dată la Târgovişte, în colaborare cu Biblioteca Judeţeană şi Centrul Europe Direct.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite