Insp.şc.gen. Sorin Ion: “Concursul de definitivat de anul acesta va fi un mic şoc”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefii inspectoratului şcolar spun că profesorii şi cei care doresc să devină dascăli vor avea grele încercări la examenele pentru ocuparea posturilor vacante în învăţământ şi pentru definitivat. Ei nu se aşteaptă la promovabilitate 100%. Află de ce!

Rigoarea este cuvantul care caracterizează, în opinia inspectorului şcolar general Sorin Ion, examenele de anul acesta din învăţământ. O demonstrează şi ultimul examen de titularizare. “Trebuie să recunoaştem că în ultimii ani concursurile de titularizare au fost foarte serioase. Anul trecut, fiecare foaie a unei lucrări a avut cod de bare. N-am ştiut până cu o zi înainte unde se corectează. Era normal ca rezultatele să nu fie spectaculoase”, crede inspectorul.

Anul acesta, nu vor mai exista examen de titularizare şi examen de suplinire

Din acest an, concursurile de ocuparea a posturilor vacante se organizează în şcoli, iar titularizarea se face pe instituţii şcolare. “Există un singur examen care se numeşte examen pentru ocuparea posturilor vacante în învăţământ prin contract de muncă pe durată nedeterminată sau determinată. Cel care ia peste 7, iar postul este viabil patru ani poate fi încadrat ca titular în unitatea şcolară pe durată nedetermintă, cel care ia între 5 şi 7 va fi încadrat cu contract de muncă pe durată determinată, pe un an de zile”, explică inspector general adjunct Iulian Brezeanu. Unităţile de învăţământ se vor putea asocial pentru organizarea concursului. Cea mai bună soluţie e ca un concurs să se facă pe un grup de şcoli. E mai uşor şi din punct de vedere organizatoric, dar şi pentru candidat. Legea permite să te înscrii la concurs la mai multe unităţi şcolare. Concursul e în aceeaşi zi, iar singura soluţie logică este ca şcolile să facă o asociere temporară”, considera ins. Ge, Sorin Ion.

În minim şase ani ajungi profesor

Cât priveşte examenul de definitivat, el va fi naţional şi include două inspecţii speciale la clasă, cu notă, care vor avea o pondere importantă. “Vă asigurăm că va fi de aceeaşi rigoare ca şi titularizarea din anii trecuţi. În Dâmboviţa avem anul acesta circa 150 de pretendenţi la definitivat în învăţământ şi nu o să fie procentul de promovare 100%, ca la titularizare”, spune Sorin Ion. “La vară va fi momentul adevărului”, sublineiază şi Iulian Brezeanu. Cei care doresc să devină profesori se vor pregăti timp de şase ani: trei ani ciclul de licenţă, doi ani masteratul pedagogic şi un an practică într-o şcoală.

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite