Inspectorul Pică şi ciobăneştii româneşti mioritici "de Leaota"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Romeo Pică a câştigat cu ciobăneştii săi numeroase concursuri
Romeo Pică a câştigat cu ciobăneştii săi numeroase concursuri

Pasiunea pentru câini s-a înfiripat în sufletul lui Romeo Pică dinainte să împlinească 2 ani. Inspectorul de urbanism Romeo Pică, funcţionar public la Primăria Bărbuleţu, este cel mai important crescător de câini din Dâmboviţa şi câştigător a numeroase concursuri.

Ne-a spus cu mâna pe inimă că-şi aminteşte de parcă a fost ieri cum a învăţat să meargă înfigând zdravăm mâinile în blana câinelui mare şi alb pe care părinţii săi îl aveau în curte, la Bărbuleţu. Povestea pare greu de crezut – cum să ai amintiri de la o vârstă atât de fragedă, însă după ce-l asculţi cu cât patos vorbeşte despre ciobăneştii româneşti mioritici şi cum i-au schimbat aceştia viaţa, ai putea jura că ai fost martorul acelor vremuri...

Regretă că nu a urmat Facultatea de Medicină Veterinară

“Mama fiind educatoare în comună,  la 3 ani, m-a luat la grădiniţă. După prima pauză, am venit în clasă cu un căţel în braţe. Cam aşa am început eu să cresc câini... Tata avea în curte un ciobănesc german, Fabian. Nu-mi plăcea că era blând şi prietenos cu străinii, aşa că aduceam acasă căţei ciobăneşti (carpatini, corbi), cum erau ei în zona noastră, la ciobani, destul de mari, cu osatură puternică, bot gros, cap mare, buni de pază”, ne povesteşte Romeo Pică. Influenţat de părinţi, a renunţat la visul său de a deveni medic veterinar şi a ales să urmeze Facultatea de Ingineria Mediului şi să profeseze ca inspector de Urbanism la Primăria Bărbuleţu. Cu vreo 10 ani în urmă, soarta l-a purtat pe Romeo Pică în curtea unui crescător de câini ciobăneşti româneşti mioritici şi s-a pornit în sufletul său un mecanism care nu a mai putut fi oprit.

În viaţa lui Romeo Pică, mioriticii ocupă un loc important

“Impresionat de frumuseţea mioriticilor, am cumpărat pe loc un pui. Era mascul. La scurt timp, am luat şi o femelă. Am văzut că aceşti câini se apropie cel mai mult de pretenţiile mele şi m-am hotărât să formez o linie care să semene cu ciobăneştii care au existat cu ani în urmă în munţii noştri”, ne mărturiseşte Romeo Pică. Mai mult, şi-a molipsit şi familia, care-i stă acum alături şi îl sprijină zi de zi să-şi hrănească pasiunea.

”Când a adus primul căţel acasă, m-am bucurat. Când a venit şi cu cel de-al doilea, am început să-mi fac griji cum ne vom descurca cu ei. Acum îi îndrăgesc ca pe copii. Când vin de la grădiniţă, asta este prima mea grijă. Să merg la câini, să le fac curăţenie şi să le dau de mâncare”, spune Elena Pică. 

Câştigător în competiţiile de gen

Dâmboviţeanul se poate mândri acum că este deţinătorul “Canisei de Leaota”, recunoscută în toată România. A câştigat numeroase premii în concursurile de gen care se organizează în ţară. Soţia şi fiul lor de 11 ani îl ajută să-i prezinte în expoziţii. “Am câini foarte puternici, foarte bine îmbrăcaţi, de talie mare, cu un caracter puternic (curajoşi, buni de pază, prietenoşi cu noi, dar în niciun caz cu străinii), de culoare alb cu pete negre sau alb cu pete gri închis şi cu lătrătură puternică. Nădăjduiesc să scot pui din ce în ce mai buni, iar cei care se hotărăsc să-şi ia câini din «Canisa de Leaota» să fie mulţumiţi, să-i iubească şi să-i promoveze, pentru ca «Ciobăneştii româneşti mioritici» sunt un bun naţional al nostru, pe care alţii nu-l au”, ne îndeamnă crescătorul de la Bărbuleţu, care a vândut pui chiar şi dincolo de graniţele României.

Caraiman este primul ciobănesc românesc mioritic cu sufixul ”De Leaota”, echivalentul mărcii înregistrate din alte domenii. Nu a împlinit 9 luni, însă promite că va fi un exemplar care-şi va depăşi celebrul tată, pe Remeş, cu care Romeo Pică a câştigat zeci de premii. ”Deja are 84 de centimetri la greabăm şi a depăşit 80 de kilograme”, ne spune mândru Romeo Pică.

Aţi aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe targoviste@adevarul.ro!

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite