Îngrijorător!Poluarea ne atacă din scutece

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bebeluşii suferă încă din primele zile de la naştere din cauza poluaării
Bebeluşii suferă încă din primele zile de la naştere din cauza poluaării

 Peste 70 de copii s-au născut anul acesta cu probleme de sănătate, cu 20 mai mulţi decât în 2008. Specialiştii spun că, pe lângă consumul de alcool, tutun şi droguri, principala cauză a malformaţiilor la nou-născuţi este mediul poluat în care trăim.

Cei mai afectaţi de poluare în rândul nou-născuţilor provin din părinţi care locuiesc în apropiere de platformele industriale ale oraşului. “Poluarea poate pune în pericol sănătatea  oricui, indiferent cât de puternic este sistemul imunitar. Afecţiuni ca insomnia, pierderea auzului, boli cardiovasculare, chiar şi dificultăţile în vorbire pot fi urmări ale poluării. Faptul că mama respiră un aer poluat poate determina apariţia unor complicaţii ale sacinii, care se pot răsfrânge asupra fătului, ca dovadă a numărului mare de copii născuţi cu malformaţii ”, a declarat dr. Gabriel Pascu.

“Ne doare situaţia copilului nostru”


Acesta este şi cazul unei târgoviştence care în urmă cu doi ani s-a hotărât să facă un copil, iar anul trecut a devenit mămică. Bucuria a durat, însă,  nouă luni, până la naşterea băieţelului, când a aflat că are o problemă. “Îmi amintesc şi acum expresia doctorului când a intrat în salonul meu, la o oră după ce am născut. Întrebam mereu unde mi-e copilul, e bine, ce se întâmplă…nimeni nu zicea nimic. Am fost anunţată că suferă de o malformaţie a gurii, Cheiloschizis, “buză de iepure”. Nu-mi venea să cred, eram şocată pentru că mi-am făcut toate analizele şi mereu îmi spuneau că băieţelul meu este sănătos”, povesteşte cu ochii în lacrimi tânăra Alina, de 26 de ani.

Mămica spune că e posibil ca afecţiunea să fie produsă de factorii de mediu. “Medicii m-au întrebat prima dată dacă am pe cineva în familie care s-a născut aşa, dar, evident, nu avem nici eu şi nici soţul meu. Atunci mi s-a spus că este o afecţiune care apare din cauza poluării. Sincer, nu m-am gândit la acest aspect pe timpul sarcinii. Împreună cu soţul meu, am strâns bani pentru operaţie şi, deşi ne doare situaţia în care se află copilul nostru, ne bucurăm că nu este vorba de ceva mai grav”, a adăugat târgovişteanca.

Medicii spun că prin traume de acest gen trec anual zeci de mame din Târgovişte.  “Numărul nou-născuţilor cu malformaţii este în creştere. În 2008 am avut 54 de copii cu malformaţii, iar anul acesta, până în prezent avem înregistraţi 74, cu 20 mai mulţi decât în anul precedent. Naşterea unui astfel de copil este mult mai dificilă faţă de cea a unui copil perfect sănătos”, spune Elena Ionescu, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovişte.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite