Inedit: Şcoala Vizureşti adăposteşte pe timpul verii ateliere de creaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii vor urmări cu plăcere filmele lui Cristian Mungiu în care au făcut figuraţie, ei şi părinţii lor. La iniţiativa directorului Ion Nilă, elevii şi grădinarii învaţă să cânte, să picteze pe lemn şi sticlă şi să confecţioneze păpuşi.

Vacanţa mare abia a început, însă la Şcoala din satul Vizureşti continuă să fie forfotă. Platanii seculari din curtea unităţii de învăţământ adăpostesc sub coroanele lor bogate ateliere de creaţie în aer liber. Toţi cei 284 de şcolari şi 80 de grădinari au fost atraşi, pentru perioada verii, în diferite activităţi extraşcolare care să le dezvolte creativitatea. Ecologie, meteorologie, croitorie, actorie, muzică, dans, pictură, ciclism, sunt doar câteva dintre domeniile în care vor fi iniţiaţi copiii din Vizureşti. „În timpul anului şcolar, am organizat o caravană a micului cititor. Practic, elevii care au citit cele mai multe cărţi au mers gratuit într-o excursie la Bucureşti, unde au vizitat Muzeul Satului şi Biblioteca Metropolitană. Aici, am cunoscut-o pe tanti Tanţa, o femeie care confecţionează de-o viaţă păpuşi şi apoi organizează diferite spectacole cu voluntari. I-am propus să ne înveţe şi pe noi”, ne mărturiseşte profesorul Ion Nilă cum a luat naştere unul dintre atelierele de creaţie. Copiii şi-au propus să confecţioneze păpuşi gigant care să întruchipeze personajele din poveştile preferate, iar, în toamnă, vor organiza spectacole pentru colegii din alte şcoli din judeţ. Pentru materializarea acestei iniţiative, vor primi şi ajutorul unor studenţi la actorie, reuniţi în Asociaţia M’Art. “Tot ei ne-au sprijinit să dăm viaţă, în septembrie 2009, orchestrei şcolii, formată din 25 de copii, cu mandoline, acordeon, chitară, fluier, orgă. După câteva luni, ne mândrim că am câştigat deja două premii. Acum, avem alţi 41 de copii, mai mici, pe care i-am băgat în pâine, să înveţe să cânte şi ei la un instrument”, spune Ion Nilă. De asemenea, pictoriţa Irina Maciu Popescu îi va îndruma pe copii să-şi exprime gândurile pe sticlă şi piatră.

De la inimă la suflet
Cu implicarea unor asociaţii umanitare din Norvegia şi a Societăţii de Cruce Roşie a municipiului Bucureşti, la Vizureşti, se va organiza în această vară prima ediţie a Festivalului “De la inimă la suflet”, o manifestare prin care se urmăreşte dezvoltarea comunicării interpersonale între şcolari. Elevii de la Vizureşti se vor întâlni cu colegi de la instituţiile de învăţământ din sectorul V şi cu numeroşi copii aflaţi în centre de ocrotire socială. Pe cheltuiala organizatorilor, 20 de copii din Vizureşti vor merge în tabără la mare. “Pentru copiii între 3-5 ani, avem o grădiniţă estivală, împreună cu Asociaţia Ovidiu Rom. Copiii vor veni la grădiniţă, unde vor primi un prânz gratuit, îmbrăcăminte şi ajutor material pentru familii”, precizează directorul Nilă. Şi fiindcă Şcoala Vizureşti a fost platou de filmare pentru două dintre peliculele regizorului Cristian Mungiu - “Amintiri din Epoca de Aur” şi “Caruselul” - toată vara în curtea instituţiei vor rula filme româneşti, atât pentru cei mici, cât şi pentru părinţi. De precizat că mulţi dintre aceştia au făcut figuraţie în lungmetrajele turnate la Vizureşti.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite