MODERNIZARE Încălzire verde la Grădina Zoologică din Târgovişte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Târgovişte şi Administraţia Fondului de Mediu investesc anul acesta 729.000 de lei în panouri solare. Instalaţiile de captare a energiei solare vor fi montate mai întâi în adăposturile pentru reptilele, hipopotamul pitic, maimuţe şi păsări exotice. Costurile de întreţinere vor scădea cu 20 de procente.

Administraţia oraşului a inclus în programul investiţional pentru 2011 şi Grădina Zoologică, urmare faptului că este nevoie de multe lucrări de construcţii şi instalaţii pentru ca acest obiectiv să se încadreze în cerinţele impuse de Comunitatea Europeană.

Grădina a fost construită pe structura primului colţ zoologic din ţară, amenajat în anul 1584 din ordinul domnitorului Petru Cercel, care a mutat Capitala de la Bucureşti la Târgovişte. Menajeria se întinde acum pe patru hectare şi adăposteşte 80 de specii de păsări şi animale, dintre care unele unicat în România: hipopotamul pitic, maimuţa Mangabi negru cu moţ şi vulturul pleşuv.

„Este bine că autorităţile s-au hotărât să aducă îmbunătăţiri, mai ales că în ţară s-au desfiinţat multe parcuri de acest gen. Grădina Zoologică este o carte de vizită pentru oraş. Funcţionează de atâta timp şi nu trebuie lăsată pradă nepăsării”, crede Miruna Alexe, o târgovişteancă venită cu fetiţa la Zoo.

Factura de încălzire ajunge la 10.000 de lei lunar


Prima măsură pentru modernizarea acestui punct de atracţie turistică presupune înlocuirea sistemelor clasice de încălzire cu instalaţii care utilizează energia regenerabilă.

Proiectul, în valoare de 729.000 de lei, a fost depus la Administraţia Fondului de Mediu, în vederea obţinerii finanţării nerambursabile de 90%. Diferenţa va fi suportată din bugetul local, consilierii dându-şi deja acordul în acest sens.

image

Se preconizează ca lucrările să demareze în această primăvară, astfel încât sistemul să funcţioneze din plin în iarna viitoare. Bertha Colea, purtător de cuvânt la Primăria Târgovişte, spune că beneficiile acestei investiţii sunt în primul rând de ordin financiar.

„Factura de încălzire, care ajunge iarna la 10.000 de lei lunar, va scădea cu cel puţin 20%. În plus, se va îmbunătăţi calitatea aerului, apei şi solului, prin reducerea gradului de poluare cauzată de arderea lemnului şi a combustibililor fosili utilizaţi pentru producerea energiei termice folosite pentru încălzire şi obţinerea de apă caldă menajeră”, afirmă Bertha Colea.

Vor fi montate instalaţii care produc energie verde la adăposturile pentru maimuţe, reptile, păsări exotice şi hipopotamul pitic, care au nevoie iarna de condiţii speciale de microclimat. La animalele provenite din zonele tropicale şi ecuatoriale, temperatura ambientală nu trebuie să scadă sub 18 grade Celsius.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite