Încălzeşte-ţi casa prin programul „Casa Verde”!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pogramul, dezvoltat de Ministerul Mediului, a fost demarat la 1 iulie. Până acum, în Dâmboviţa s-au depus doar 48 de cereri, în condiţiile în care s-au alocat peste 2.700.000 de lei.

Programul „Casa Verde” se adresează exclusiv persoanelor fizice şi constă în acordarea unor sume fixe din bugetul Fondului de Mediu pentru instalarea unor sisteme de încălzire care utilizează energia regenerabilă, după cum urmează: până la 6.000 de lei, pentru instalarea panourilor solare; până la 8.000 de lei, pentru instalarea pompelor de căldură. Imobilul trebuie să nu facă obiectul unui litigiu în curs de soluţionare la instanţele judecătoreşti, iar proprietarul trebuie să nu înregistreze restanţe la bugetul de stat. Există două tipuri de panouri solare. Unele care pot fi folosite doar în perioada martie-noiembrie, ale căror preţuri pornesc de la 250 de euro, şi panouri care sunt funcţionate pe tot parcursul anului. Preţurile acestora pornesc de la 8.000 de euro, depăşind subvenţia acordată de stat. În acest caz, proprietarul trebuie să suporte restul de cheltuieli. Eugen Lungu, patronul unei firme dâmboviţene care montează astfel de instalaţii, spune că panourile solare sunt extrem de economice. „Practic, din martie până la sfârşitul lui octombrie, nu mai ai nevoie de nicio altă sursă ca să-ţi încălzeşti apa. În cazul celorlalte panouri, ai apă caldă tot timpul anului. În plus, acestea au un aport de circa 40% şi la încălzirea locuinţei”, spune Eugen Lungu.

Au fost depuse doar 48 de dosare
Până la această dată, doar 48 de dâmboviţeni au făcut cereri la Agenţia pentru Protecţia Mediului, în vederea accesării fondurilor nerambursabile pentru „Casa Verde”, valoarea acestora ridicându-se la 286.000  de lei. Asta în condiţiile în care cota care a revenit judeţului nostru depăşeşte 2.700.000 de lei, bani care ar trebui cheltuiţi până la sfârşitul lunii octombrie.

Alţii întocmesc deja liste de aşteptare
Florin Stăncescu, purtător de cuvânt al APM Dâmboviţa, a declarat pentru „Adevărul de Seară” că sunt două motive pentru care dâmboviţenii renunţă să facă cereri pentru finanţare prin „Casa Verde”. În primul rând, cei mai mulţi dintre ei nu deţin extras de carte funciară pentru imobilele pe care le au în proprietate. Apoi, oamenii nu dispun de bani, ştiut fiind faptul că trebuie să instaleze sistemele de încălzire care utilizează energia regenerabilă cu fonduri proprii, urmând ca Ministerul Mediului să deconteze ulterior valoarea lucrărilor. „Judeţele din Ardeal au epuizat în mai puţin de o lună, de când Programul Casa Verde a devenit operaţional, toate fondurile care le-au fost alocate. Domnul ministru Laszlo Borbely a dispus să se primească în continuare dosare. Probabil că în luna octombrie, când se va trage linie, banii care nu au fost cheltuiţi într-un judeţ vor fi repartizaţi către unităţile administrativ-teritoriale unde s-au întocmit liste de aşteptare”, spune Florin Stăncescu.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite