În loc să culeagă grâu şi porumb, dau la... peşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Terenurile agricole ale sătenilor din Lucieni sunt inundate de trei ani de zile. Oamenii spun că din cauza unei balastiere din zonă, toate culturile lor zac sub apa plină de zgură şi magneziu.

Au ajuns la capătul răbării. 40 de cetăţeni din comuna Lucieni solicită autorităţilor să le facă dreptate, fiindcă s-au săturat să nu se mai poată folosi de proprietăţile pe care le deţin în zona Şuţa Olteni. Responsabilii de la balastiera din apropiere au opturat un canal de desecare, iar terenurile agricole ale oamenilor - peste 10 hectare - s-au transformat într-o adevărată mlaştină.

În unele porţiuni, apa depăşeşte un metru

Sătenii au întreprins în ultimii trei ani numeroase demersuri către autorităţile locale, însă problema nu s-a rezolvat decât parţial. Li s-au acordat despăgubiri, dar sumele au fost de-a dreptul modice, plecând de la 20 lei. „La noi nu rămânea niciodată apa pe loc. Acum, dacă au blocat canalul, s-a strâns, s-a strâns. Cu o lună de zile în urmă, era apa până la asfalt, la drumul naţional. Uitaţi şi dumneavoastră, unde să cultiv porumb?”, se întreba Petre Popa. Mai şugubeaşă, Vasilica Mihai ne-a mărturisit că balta are chiar şi peşte, că există deja pescari amatori care-şi fac veacul la Şuţa. „Ne-au distrus tot şi nu ia nimeni nicio măsură să dea drumul la apă. Noi ce să facem? Vrem să se dea drumul la apă, să se zvânte şi apoi să putem ara. Noi pământul îl plătim la Sfatul Popular, dar nu ne putem folosi de el că e sub apă”, a pus punctul pe „i” tanti Vasilica.

Au primti doar promisiuni...

Oamenii spun că au mers de zeci de ori la primărie dar au primit doar promisiuni. „Noi am făcut sesizări şi am rugat să se redea cursul apei, nu altceva. Cei de la Balastieră ne-au zis că au contract cu Primăria şi să rezolvăm problema acolo. Până la urmă, le-au scos oamenilor ochii cu 20 lei, cu 30 lei, cu 80 lei despăgubiri”, susţine Zerea Constantin.

Balastiera a intrat în procedură de închidere

Primarul Gheorghe Mocănescu a declarat pentru „Adevărul de Seară” că în urmă cu câteva săptămâni a solicitat celor de la balastieră să decolmateze canalul. „Societatea a demarat procedura de închidere a depozitului de deşeuri nepericuloase, zgură de oţelărie. Anul acesta vor regulariza zona şi în acelaşi timp vor reda terenul în circuitul agricol. Pentru a-i despăgubi pe oameni, am măsurat zona afectată de apă şi, în funcţie de suprafaţa distrusă, s-a stabilit cantitatea de grâu sau porumb care ar fi fost recoltată şi s-a plătit oamenilor contravaloarea acesteia”, a declarat ediul şef.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite