În această noapte va ploua cu stele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În această noapte observatorii de stele vor avea parte de un spectacol grandios. Acolo unde va fi senin, cerul le va oferi posibilitatea iubitorilor de astronomie de a vedea cea mai grandioasă ploaie de meteori din ultimii cinci ani, fenomen cunoscut sub denumirea de Perseide.

Perseidele se află pe bolta nocturnă aproximativ de la jumătatea lunii iulie, ele fiind un fenomen anual, caracteristic verii. Explicaţia este aceea că, în perioada 17 iulie - 24 august, Pământul traversează o zonă a orbitei sale populată de meteori desprinşi din coada cometei Swift-Tuttle, descoperită în 1862, de astronomii Lewis Swift şi Horace Tuttle. Denumirea Perseidelor derivă din numele constelaţiei Perseu, locul de radiere al acestui val de "stele căzătoare".

Activitatea curentului de meteori Perseide va fi foarte bine observată din România, deoarece Luna lipseşte cu desăvârlire de pe cer, iar maximum de activitate este prognozat a avea loc în noaptea de 12 - 13 august, între orele 02:30 şi 05:00. Meteorii se pot observa cu ochiul liber din zone lipsite de poluare luminoasă.

Explicaţia ştiinţifică şi tradiţii populare


În credinţa populară se spune că atunci când cade o stea moare cineva sau ţi se pot îndeplini toate dorinţele.
Fenomenul luminos “Perseidele” este produs de o particulă care vine din spaţiu cu viteză foarte mare şi care, odată intrată în atmosfera terestră, prin frecare se aprinde şi arde. “Viteza particulelor este 59 de kilometri pe secundă, ceea ce înseamnă o viteaza destul de mare”, spune Valentin Grigore, preşedintele Societăţii Astronomice Române de Meteori (SARM).

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite