Târgovişte: Încep exproprierile pe Valea Ialomiţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte:  Încep exproprierile pe Valea Ialomiţei
Târgovişte: Încep exproprierile pe Valea Ialomiţei

Autorităţile intenţionează să dezvolte, în zona Padina-Peştera, un important punct turistic. Proiectul vizează atragerea de turişti prin amenajarea de pârtii de schi şi mărirea capacităţii de cazare prin construirea de cabane. Ministerul Turismului a alocat peste 9 milioane de lei, jumătate din banii necesari.

De astăzi, începe procesul de expropriere a terenurilor de pe Valea Ialomiţei, pe acestea urmând a se amenaja patru pârtii de schi. Autorităţile spun că preţul este unul bun şi nu cred că vor fi probleme, în sensul că oamenii nu vor vrea să-şi înstrăineze păşunile sau pădurile.

“Noi cumpărăm cu 2.500 – 3.000 de euro hectarul. Este un preţ foarte bun. Nu cred că vor fi probleme cu exproprierile”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Florin Popescu.

Pentru zona Padina-Peştera, există deja un amplu proiect de dezvoltare şi atragere a turiştilor, realizat în colaborare cu Consiliul Judeţean Prahova, care vizează, într-o primă etapă, amenajarea a patru pârtii de schi, construirea a trei cabane, a unui heliport, două refugii montane, zone de camping şi marcarea tuturor traseelor montane din zona Bucegi.

Deocamdată, Consiliul Judeţean Dâmboviţa caută un consultant financiar de talie internaţională care să aducă investitori.

“Oameni de afaceri din Belgia, Israel sau Olanda s-au arătat interesaţi să investească în zona montană. Pentru pârtii, vizăm ori un parteneriat public-privat, ori atragerea de fonduri europene. Vor fi 56,1 km de pârtii, realizaţi în două etape. În prima parte, vor fi amenajate patru pârtii. De asemenea, se va putea face legătura prin cablu între Valea Prahovei-Padina-Peştera- Moeciu-Bran”, a precizat Florin Popescu.

Acum, în zonă există doar telecabina care face legătura între Babele şi Peştera şi funcţionează numai în lunile de vară.

Se urmăreşte atragerea de turişti 

Autorităţile vizează atragerea unui număr mare de turişti, staţiunea urmând să aibă 3.200 de locuri de cazare, de zece ori mai multe decât în prezent, crearea de locuri de muncă şi bani mai mulţi la buget din taxe şi impozite.

Ele dau asigurări că, în 3-4 ani, va fi finalizată prima fază a proiectului, în condiţiile în care Consiliul Judeţean a primit jumătate din fondurile necesare de la Ministerul Turismului, respectiv 9,37 milioane de lei. Drumul de acces, extrem de dificil, va intra în reabilitare din primăvara viitoare.

Oamenii muntelui se arată încântaţi că se face, în sfârşit, ceva pentru dezvoltarea acestei zone.

“De 30 de ani visez să se deschidă Valea Ialomiţei. Avem tot ce ne trebuie, numai de infrastructură e nevoie. Se pot organiza şi Jocurile Olimpice pentru că zăpada de la Bâlea Lac ţine şi 7 luni pe an şi se poate schia”, a declarat Doru Diaconescu, şeful Salvamont Dâmboviţa.

Dezvoltare DA, dar nu cu orice preţ


Mai sceptic s-a arătat preşedintele Societăţii Astronomice Române de Meteori, Valentin Grigore, care a realizat multe proiecte de tineret, în zona Padina.

“Ar putea avea un impact pozitiv dacă se ţine cont de toate regulile de protejare a cadrului natural. Dacă mă uit la tot ce se întâmplă în România, mă îndoiesc că se ţine cont de conservarea zonei. Sunt pentru dezvoltare, dar cu respect pentru natură. Orice proiect trece de la Peştera încolo va fi crimă împotriva naturii. Noi, din 2001, nu am mai organizat tabăra internaţională de astronomie, în acea zonă, din cauza poluării luminoase”, a precizat Valentin Grigore.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite