Ia un american la tine acasă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Târgoviştenii sunt invitaţi să găzduiască timp de aproape trei luni voluntari din SUA. Americanii vin să înveţe despre România şi să ofere asistenţă instituţiilor locale. Cheltuielile de cazare sunt suportate de Corpul Păcii.

Se caută familii târgoviştene pentru 45 de americani. Pe 20 mai, va sosi în oraş un nou grup de voluntari din SUA, membrii ai Corpului Păcii. Timp de 11 săptămâni ei vor încerca să cunoască civilizaţia noastră. „US Peace Corps va organiza în perioada 20 mai – 6 august 2010, pentru al doilea an, un program de instruire a voluntarilor americani, ce va include cursuri intensive zilnice de limba română şi de cultură şi istorie a României. În timpul sesiunii de pregătire, voluntarii vor fi găzduiţi de familii de târgovişteni pentru a întelege mai bine viaţa din România. Avem gazde pentru jumătate dintre ei”, explică Daniel Porojan, reprezentantul din Târgovişte al organizaţiei. „Gazdele au ocazia de a petrece o perioadă îndelungată de timp cu voluntarul, pentru a facilita integrarea acestuia. De asemenea, voluntarul american va fi îndemnat să prezinte elemente legate de cultura şi tradiţiile americane pentru a se realiza schimbul cultural care constituie unul dintre scopurile venirii lor la noi în ţară”, a adăugat Daniel Porojan.

„Nu mi se pare un efort să găzduieşti un american”
Cursurile de instruire a voluntarilor au loc la Grupul Şcolar de Construcţii „Nicolae Mihăescu”. Astfel a aflat familia Popescu de programul organizaţiei Corpul Păcii şi a devenit una dintre gazdele americanilor. „Voluntarii au făcut cursurile la şcoala unde lucrez la magazioner şi astfel am aflat de acest program. M-am gândit că o să fie o experienţă interesantă, mai ales pentru băiatul meu. Singura condiţie a fost să mi se repartizeze o fată. Aşa am cunoscut-o pe Chelsea Marshal, de 24 de ani, din Florida, care a devenit un membru al familiei. I-am cunsocut şi pe ceilalţi voluntari. Sunt foarte liniştiţi. Nu mi se pare un efort să găzduieşti un american”, spune Mariana Popescu, în vârstă de 36 de ani. Pentru fiul ei, experienţa a fost una educativă. „Am învăţat să comunic mai bine în limba engleză”, mărturiseşte Alexandru, de 16 ani.
Activitatea de voluntariat în România se desfăşoară pe o perioadă de doi ani, după programul de instruire, americanii implicânduse în viaţa comunităţilor în care ajung, prin programe de predare a limbii engleze în şcoli sau programe de asistenţă pentru instituţii publice şi organizaţii neguvernamentale.


Corpul Păcii acoperă cheltuielile de găzduire
Familiile gazde primesc 900 de lei pe lună pentru cheltuielile de cazare. Cei care vor să se înscrie în program pot obţine mai multe informaţii la Grupul Şcolar „Nicolae Mihăescu” sau prin mail, la mtomescu@ro.peacecorps.gov.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite