ISTORIE ÎNGROPATĂ! Clinică medicală peste ruinele primei biserici catolice din Târgovişte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste ruinele primei biserici catolice din Târgovişte s-a construit o clinică medicală
Peste ruinele primei biserici catolice din Târgovişte s-a construit o clinică medicală

Autorităţile au constatat că 25 de monumente de patrimoniu din judeţ au dispărut în neant. Preşedintele Consiliului Judeţean, Florin Popescu, a solicitat organelor de anchetă demararea investigaţiilor, pentru identificarea şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi de acestă situaţie.

Două treimi din patrimoniul cultural al judeţului Dâmboviţa este palpabil, vizibil, se găseşte de-asupra solului. Din păcate, 25 de monumente înscrise în lista naţională nu au fost găsite. „Ele nu mai există fizic. Totodată, mai avem o categorie care ne îngrijorează. În 32 de situaţii, monumentele au fost desfigurate major şi ireversibil. Practic, valoarea lor a fost anulată. De asemenea, în 11 cazuri, monumentele sunt în ruină”, declară conf. dr. arh. Sergiu Nistor, angajat de Consiliul Judeţean Dâmboviţa să inventarieze obiectivele de patrimoniu din judeţ şi să întocmească o strategie de promovare a acestora.

Spre exemplu, pe Calea Domnească, în zona Finanţe Publice, au fost descoperite ruinene primei biserici catolice construită în secolul XIV. Istoricii susţin că vestigiile puteau fi puse în valoare şi incluse într-un circuit turistic. S-a ales în schimb varianta... îngropării. „Exact pe acea locaţie a fost construită o clinică medicală, iar ruinele au fost acoperite”, spune doctorul în istorie George Coandă.

32 de monumente au fost desfigurate ireversibil

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa a solicitat lista monumentelor dispărute, cu intenţia de a se lua măsuri împotriva celor vinovaţi. „Vreau o anchetă. Să vedem din a cui vină am rămas fără aceste obiective. Oamenii ăştia trebuie să plătească pentru situaţia în care s-a ajuns”, susţine Florin Popescu.



Pe Centrul Vechi, clădirea care a adăpostit celebrul restaurant „Puişorul de Aur” s-a transformat într-o ruină. Şi dacă s-ar dori restaurarea, în momentul de faţă totul este pierdut. A mai rămas în picioare un singur perete. Se pare că proprietarul ar fi întocmit documentaţia necesară obţinerii autorizaţiei de demolare.

Directorul Direcţiei pentru Cultură Dâmboviţa, Viorica Arghir, afirmă că responsabilitatea pentru dispariţia monumentelor aparţine proprietarilor obiectivelor incluse în patrimoniul naţional, dar şi autorităţilor locale, care, fără să studieze profund situaţia, au emis autorizaţii de demolare sau de aşa-zisă refacere a acestor clădiri.

La Româneşti, comuna Potlogi, peste biserica monument-istoric, ridicată în secolul XVI, se lucrează de câţiva ani la o biserică nouă, care practic o „îmbracă” cu ziduri pe cea veche. „Pe numele preotului paroh, Lixandru Nicolae, s-a deschis dosar de cercetare penală pentru distrugerea unui monument istoric şi începerea unei construcţii fără autorizaţie”, afirmă Nicolae Catrina, primarul comunei Potlogi.

image
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite