IPS Nifon este alături de elevi în programul "Şcoala Altfel"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
IPS Nifon
IPS Nifon

Scrisoarea pastorală a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit NIFON, cu ocazia manifestărilor legate de săptămâna “Şcoala altfel“ şi a împlinirii a jumătate de mileniu de atestare documentară a judeţului nostru.

Cu mare bucurie, mă adresez preoţilor din parohiile Arhiepiscopiei Târgoviştei, în aceste zile premergătoare debutului Programului educaţional “Şcoala altfel”, care se desfăşoară în toate şcolile din Eparhia noastră, ca, de altfel, în întreaga ţară.

Acest program aduce pentru prima dată, în Romania, o săptămână dedicată activităţilor educative extracurriculare şi extraşcolare, care se doreşte a fi un timp dedicat creativităţii, solidarităţii şi imaginaţiei, prin implicarea tuturor elevilor şi profesorilor, în momente care să evidenţieze talentul specific şi capacităţile acestora în diferite domenii.

Alãturi de Bisericã, Şcoala este o instituţie fundamentalã a societãţii noastre, care cultivã valorile fundamentale şi nepieritoare care dau încredere, stabilitate şi putere fiinţei umane, ancorând viaţa omului în veşnicie, şi oferindu-i capacitatea de a discerne, a aprecia şi a alege calea binelui, a dreptãţii şi a frumosului.

Promotoare şi creatoare de valori, asumându-şi un rol cultural proeminent, atât Biserica, cât şi Şcoala sunt legate, la noi, la români, printr-un destin istoric comun, deoarece primele şcoli au apãrut, în cadrul bisericilor şi mânãstirilor, cel mai adesea, preotul fiind şi profesor şi învãţãtor. Toţi cunoaştem cã primele tipărituri de pe teritoriul ţării noastre au fost, prin străduinţa Ieromonahului Macarie, cărţi bisericeşti: Liturghierul (1508), Octoihul (1510) şi Tetraevangheliarul (1512).

Aşa cum ştiţi, toate aceste volume au fost retipărite de către Eparhia noastră şi lansate în mod solemn, ca semn că Biserica noastră preţuieşte ştiinţa, cultura şi înţelepciunea, ca daruri ale lui Dumnezeu şi roade binecuvântate ale minţii umane, spre fericirea omului şi slava lui Dumnezeu.

O providenţială coincidenţă face ca, în acest an de început al Proiectului educaţional  “Şcoala altfel “, Arhiepiscopia Târgoviştei, alături de întreaga Ortodoxie românească, să aniverseze 500 de ani de la tipărirea, aici, la Târgovişte , a Tetraevangheliarului lui Macarie, care mărturiseşte că vechea noastră cultură poartă o puternică amprentă eclezială. De asemenea, tot în acest an, se împlineşte şi o jumătate de mileniu de atestare documentară a judeţului Dâmboviţa, eveniment reprezentat de un document emis, la 4 iunie 1512, de către Sf. Voievod Neagoe Basarab.

Pentru că Biserica noastră Ortodoxă a fost, întotdeauna, alături de naţiunea noastră, aşa cum o mărturiseşte, sărbătorirea, anul acesta, în mod  omagial, a Tainei Sf. Maslu şi a îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română, vă îndemn pe toţi, iubiţi preoţi, să sprijiniţi desfăşurarea în condiţii optime a Proiectului educaţional “Şcoala altfel“, implicându-vă fiecare, după putere, în susţinerea colaborării dintre Biserică şi Şcoală, mai ales că, educaţia noilor generaţii este o prioritate pentru societatea noastrã, iar cele două instituţii o ajută să descopere valorile trecutului, pentru a putea construi în solidaritate şi unitate, viitorul.

Acesta a fost şi gândul nostru, de altfel, atunci când, anul trecut am iniţiat, cu ocazia sărbătoririi Sf. Ier. Nifon, în ziua de 10 august, pelerinajul tinerilor din Municipiul Târgovişte, care va avea continua an după an şi, care doreşte să sprijine tinerii ca, prin credinţă să descopere valorile trecutului, pentru a înţelege mai bine viitorul.

Cu părintească dragoste, vă binecuvintez pe toţi, clerici, profesori şi elevi, urându-vă să vă pregătiţi duhovniceşte cât mai bine, pentru a întâmpina marea sărbătoare a Învierii Domnului, cu speranţă şi încredere în ajutorul lui Dumnezeu.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite