ÎNTÂRZIERE. Ajutoarele pentru încălzire, plătite abia în februarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ajutoarele pentru încălzire, plătite abia în februarie
Ajutoarele pentru încălzire, plătite abia în februarie

Peste 90.000 de dâmboviţeni trebuie să mai aştepte două luni banii pentru încălzire de la Guvern. Frigul e tot mai greu de suportat de personele cu venituri mici din judeţ, acestea fiind nevoite să treacă iarna fără ajutorul de la stat.

Situaţia economică grea a împins mulţi dâmboviţeni, iarna aceasta, să ceară ajutor pentru încălzirea locuinţelor. Până în acest moment, peste 90. 000 de persoane cu venituri de până la 425 de lei pe membru de familie au depus cereri pentru încălzirea cu lemne, cărbuni şi combustibili petrolieri.

Banii de la stat întârzie, însă. Astfel, deşi solicitanţii trebuiau să primească prima tranşă în decembrie sau cel târziu în ianuarie, autorităţile au anunţat că banii vor veni abia în februarie. Beneficiarii simt pe pielea lor întârzierea banilor. Constantin S, un bărbat de 52 de ani din Târgovişte, aşteaptă de o lună ajutorul de la Guvern. “Am depus dosarul prin care solicitam ajutorul de încălzire încă din noiembrie, dar nu am primit niciun ban până acum. Am înţeles că vor fi întârzieri mari anul acesta. Luna aceasta a fost foarte greu pentru că a fost frig. Ca să facem faţă la costuri a trebuit să facem economii din alte părţi, de exemplu de la masa de Sărbători”, ne-a spus târgovişteanul.

Explicaţia autorităţilor


Potrivit purtătorului de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale (A.J.P.S.) Dâmboviţa, Mihaela Matei, actele au fost deja trimise la Bucureşti, însă plata se va face în februarie. “Situaţia centralizatoare cuprinzând dispoziţiile primarilor pentru luna noiembrie 2009 a fost transmisă la A.J.P.S Dâmboviţa. Pe baza situaţiei centralizatoare, agenţia a solicitat Agenţiei Naţionale pentru Prestaţii Sociale necesarul de credite bugetare în vederea plăţii ajutorului pentru încălzirea locuinţei. Anul acesta, banii ajung mai târziu faţă de anii trecuţi, când veneau în decembrie sau cel mai târziu în ianuarie. Am fost anunţaţi de Guvern că ajutorul de încălzire al locuinţei întârzie pentru că nu sunt bani la buget”, a precizat Mihaela Matei.

Potrivit legii, titularul ajutorului pentru încălzirea locuinţei este obligat să comunice primarului în termen de cinci zile orice modificare intervenită în componenţa familiei şi a veniturilor acesteia. Comunicarea modificărilor se va face prin depunerea unei noi declaraţii pe propria răspundere, individual sau prin asociţiile de proprietari.

Răcari – cele mai multe cereri

Potrivit statisticilor Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale (A.J.P.S) Dâmboviţa, 92.687 de persoane cu venituri de până la 425 de lei pe membru de familie au depus, iarna  aceasta, cereri pentru încălzirea locuinţelor. Din aceştia,  74.606 au cerut ajutor pentru încălzirea locuinţei cu lemne, cărbuni sau combustibili petrolieri, 1.942 au solicitat sprijin pentru a-şi plăti facturile la Termica, iar peste 16.000 de persoane au cerut subvenţii pentru încălzirea locuinţei cu gaze naturale. Ca şi anul trecut, şi acum primariile cu cel mai mare număr de beneficiari sunt cele din Răcari, Băleni şi Dragodana.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite