INEDIT Expoziţie de grafică, vernisată la iarbă verde

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evenimentul s-a derulat pe parcursul a patru ore, în Cartierul Aleea Trandafirilor din Târgovişte. Artistul, fost ofiţer tanchist, îşi doreşte să intre în Cartea Recordurilor ca fiind graficianul care a desenat cei mai mulţi trandafiri. Până acum, are peste 3.000 de planşe.

Locotenentul colonel în retragere Costache Paraschiv Manole Teodor s-a hotărât să-şi verniseze în aer liber expoziţia de grafică „Din suflet pentru înnobilarea sufletului”. Locul ales – o alee a celui mai bătrân cartier al municipiului. S-au alăturat artistului familia, vecinii, prieteni, dar şi militari din cadrul Batalionului de Tancuri 114 „Petru Cercel” Târgovişte, în frunte cu comandantul unităţii, locotenet colonel Sorinel Enache, şi cu fostul comandant al Garnizoanei Târgovişte, colonelul Gheorghe Şerban.

A desenat peste 3.000 de trandafiri


Fostul ofiţer de tancuri le-a vorbit celor prezenţi despre viaţa sa tumultoasă, pusă în slujba Armatei Române, şi despre pasiunile sale: muzică, poezie, teatru şi pictură. Le-a dezvăluit totodată că intenţionează să candideze pentru un loc în Cartea Recordurilor, desenând cel mai mare număr de trandafiri. Are deja peste 3.000 de lucrări.

Târgoviştenii care s-au oprit pentru câteva clipe să admire grafica artistului militar au fost impresionaţi de precizia desenatorului, colorit, tehnică, dar şi de temele abordate: chipuri de ostaşi şi de femei, monumente, flori, olărit, aspecte surprinse în timpul revoluţiei din decembrie 1989, armament şi tehnică militară etc.

image

„Am vrut o expoziţie în aer liber fiindcă desenele se văd altfel în natură. Într-o încăpere, totul pare limitat. Pe aici, trece foarte multă lume. E altă atmosferă. Dedic acest eveniment tanchiştilor români care-şi sărbătoresc ziua la 1 august. Puţini ştiu că prima unitate de tancuri din România s-a înfiinţat la Târgovişte”, ne-a mărturisit Costache Manole.

Ideea artistului a fost apreciată şi de oamenii simpli, care au ajuns ieri în Cartierul Aleea Trandafirilor, dar şi de militarii de carieră. „Pentru mine, ceea ce se întâmplă aici este un eveniment deosebit, printre puţinele manifestări care se organizează cu ocazia «Zilei Tanchistului». Mă bucur cu atât mai mult cu cât domnul Costache mi-a fost primul comandant de Companie”, spune colonelul Gheorghe Şerban.

Graficianul a primit din partea comandantului Batalionului de Tancuri 114 Târgovişte propunerea de a organiza o expoziţie permanentă în cadrul bibliotecii unităţii militare. „Ar echivala cu un mesaj mobilizator pentru toţi tanchiştii din judeţul Dâmboviţa”, apreciază locotenetul colonel Sorinel Enache.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe targoviste@adevarul.ro!

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite