ÎNDEMN LA CALM SuperLuna nu va zgudui Pământul GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În această noapte, se va produce fenomenul numit "SuperLuna", care are loc numai atunci când astrul ceresc se află cel mai aproape de Pământ. Specialiştii Societăţii Astronomice Române de Meteori (SARM) ne îndeamnă însă să privim partea frumoasă a lucrurilor, pentru că astrul ceresc va fi splendit în această noapte.



“Nu suntem martorii unui fenomen sau eveniment astronomic deosebit aşa cum s-ar putea crede. În sine nu este un fenomen. În mişcarea sa în jurul pământului, Luna se apropie mai mult sau mai puţin de pământ pentru că orbita nu este circulară, ci este puţin turtită. Ca urmare, o dată pe lună se întâmplă ca luna să aibă distanţa maximă de pământ sau distanţa minimă de pământ", a declarat Valentin Grigore, preşedintele SARM.



Asocierea cu dezastrul din Japonia, simplă fabulaţie

Astronomii confirmă că în momentul în care este cel mai aproape de Pământ, Luna pare cu aproximativ 12-14 la sută mai mare, decât atunci când este cel mai departe, iar mareele sunt mai puternice. Însă, apropierea corpului ceresc de Pământ nu înseamnă neapărat “dezastre”.

“Este eronat şi chiar aş vrea să punctez acest lucru, pentru că s-a speculat mult în mass media. Chiar în momentul când a avut loc cutremurul din Japonia şi acel tsunami puternic, din contră, Luna a fost la distanţă mai mare de Pământ decât, să zicem, la 2 săptămâni după ce a avut loc cutremurul”, a mai spus Valentin Grigore.





Pentru a se putea bucura de spectacolul de pe cer, reprezentanţii Societăţii Astronomice Române de Meteori (SARM), au ieşit pe teren, nopatea trecută, pentru a face poze şi a se uita prin telescop la minunatul astru. Aceştia au ales ca punct de reper dealul Mănăstirii Dealu, un loc ferit de poluarea luminoasă din oraş.






image
image
image
image
image
image
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite