INCREDIBIL! DSP Dâmboviţa nu declară infecţiile nosocomiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii instituţiei spun că în unităţile spitaliceşti dâmboviţene nu au fost înregistrate astfel de cazuri, de la începutul anului. Conducerea Spitalului Judeţean din Târgovişte spune însă că de la începutul anului, au avut cinci astfel de cazuri, declarate şi înregistrate. Este vorba de patru infecţii cu rotivirus şi o infecţie urinară.

Spitalele sunt pline de germeni iar pacienţii riscă, la orice internare, să plece acasă mai bolnavi decât au venit. Se ştie că în străinătate, recunoaşterea şi raportarea infecţiilor nosocomiale sunt premiate, pe când în România este sancţionată şi in cele mai dese cazuri, “ascunse bine”.

Aşa se face că şi în Dâmboviţa, situţia este asemănătoare ca în multe alte judeţe din ţară. “De la începutul anului şi până în luna aprilie nu am avut infecţii nosocomiale. Nu am cunoştinţă de aşa ceva. Poate spitalul le-a avut şi nu le-a declarat, le-a ţinut secret”, a declarat Marinela Popa, purtătorul de cuvânt al DSP Dâmboviţa.



Total eronat, ar spune cei de la Spitalul Judeţean care au raportat cinci infecţii nosocomiale, cele mai multe având drept cauză nerespectarea condiţiilor igienico-sanitare. Patru copii au plecat acasă mai bolnavi decât au venit. “Noi am declarat cinci cazuri. Este vorba de patru infecţii cu rotavirus, virusuri digestive la copii, care se iau prin mâini murdare şi un caz cu infecţie urinară, o infecţie de cateter vezical. S-a constatat la un pacient din neurologie, la o lună de spitalizare, o infecţie urinară, din cauză că el necesita sondaj vezical, pentru urmărirea diurezei. Este clar că nu a venit cu acea infecţie de acasă”, a declarat dr. Carmen Marcu, directorul spitalului.

Este nevoie de fonduri suplimentare

Carmen Marcu este de părere că numărul infecţiilor ar putea fi mult mai mare însă acestea sunt stârpite din faşă. De asemena, Ministerul Sănătăţii ar trebui să aloce mai multe fonduri pentru igienizare şi sterilizare, în condiţiile în care şi în prezent în Spitalul Judeţean ajung persoane cu  păduchi şi de la care pot lua şi ceilalţi pacienţi “Cele cinci infecţii ale noastre sunt puţine. Cu siguranţă sunt mai multe, dar atâta timp cât noi luăm măsurile în focar, deja este un lucru foarte bun. Vin pacienţi din toate categoriile sociale, cu păduchi de exemplu. Nu avem toaletă la ficare salon, oamenii nu prea ştiu să folosească săpunul şi apa şi exemplele ar putea continua”, a mai spus aceasta.

Infecţia nosocomială reprezintă orice boală infecţioasă demonstrată clinic şi microbian şi pentru care există dovada epidemiologică a contactării în timpul spitalizării sau a actului medical efectuat. De asemenea, pentru fiecare caz de infecţie trebuie demonstrat că pacientul nu a venit cu o boală din exterior, ci a contactat-o în spital.

image
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite