INCREDIBIL: Morţii au fost puşi să plătească 16 lei pentru ridicarea gunoiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tariful de 16 lei se regăseşte pe toate facturile aferente cavourilor din Găeşti care sunt racordate la reţeaua de electricitate. Edilul oraşului spune că oamenii trebuie să se adreseze cu cerere către Primărie, pentru a fi scutiţi de la plata taxei pentru ridicarea şi transportul resturilor menajere pentru contractele din cimitir.

Cimitirul Boanga din Găeşti iese din tiparele obişnuite prin faptul că rudele morţilor îngropaţi aici au construit cavouri chiar şi cu… etaje. Situaţia nu derivă dintr-o criză de locuri de veci, ci de la inventivitatea enoriaşilor care nu vor să fie departe de rude pe lumea cealaltă. Şi dacă tot au construit astfel de “palate”, oamenii le-au racordat, cu acte în regulă, şi la reţeaua de electricitate. Acum, surpriză!

Morţii au fost puşi să plătească şi gunoiul. 16 lei/lună! Este vorba despre taxa de habitat, instituită pentru toţi locuitorii judeţului Dâmboviţa, în premieră în România, începând cu data de 1 iulie 2010 şi încasată de Electrica SA de la 1 martie 2011.

Cu alte cuvinte, de la acest moment, pe fiecare factură de curent se va regăsi şi contravaloarea ridicării şi transportul gunoiului menajer. Şi, uite aşa, s-a facturat taxa de habitat şi pentru contractele din cimitir.

16 lei pentru fiecare cavou cu contor electric


Bieţii creştini s-au închinat, nevenindu-le să creadă că şi morţii trebuie să achite gunoiul.

„Era să fac infarct când am văzut cât am de plată la curent pentru becul din cavou. Apoi, privind atent factura, m-am lămurit. 16 lei erau pentru taxa de habitat. Ştiam că urmează să ne vină gunoiul pe factura de electricitate, dar nu mă gândeam că mă pun să plătesc şi pentru morţi. Asta este bătaie de joc. Ăştia nu ştiu cum să ne mai ia banii”, spune un proprietar de cavou cu contract la Electrica SA.

Situaţia a limpezit-o Alexandru Toader, primarul oraşului Găeşti, care afirmă că la mijloc este o simplă neînţelegere. Oamenii ar fi trebuit să se adreseze cu cerere Primăriei şi se opera scutirea.

„La prima strigare, orice cetăţean care are contract cu Electrica SA plăteşte şi taxa de habitat. Cei de la Electrica nu au adrese, ci un fel de coduri. Nu pot şti cu exactitate unde este amplasat contorul”, afirmă Alexandru Toader.

image

Edilul promite că situaţia se va reglementa, deşi, din punctul său de vedere, nu era exagerat că se plătea şi la cimitir taxă de gunoi. „Să vedeţi câtă mizerie fac, mai ales acum, că vin sărbătorile. Curăţă mormintele, dau cu mătura pe alei. Cine ridică gunoaiele astea şi cine plăteşte”, se întreabă primarul.

Nicolae Nedelcu – directorul Agenţiei de Furnizare Electrica Târgovişte – spune că inconvenietul a fost cauzat de administraţia locală. „Fişierul cu toţi clienţii l-am transmis Primăriei Găeşti, care a operat direct pe documentele noastre unde se pune taxă de habitat şi care să fie cuantumul”, afirmă Nedelcu.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite