HOTĂRÂRE: Salarii care sfidează sărăcia la Primăria Găeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aleşii locali au aprobat includerea în salariile funcţionarilor de la Compartimentul Financiar a unor stimulente consistente. Primarul, viceprimarul şi funcţionarii de la birouri care lucrează în administraţia micuţului oraş din sudul judeţului încasează lunar venituri consistente, cu mult mai mari decât cele ale omologilor din Târgovişte.

Vremurile de criză contează prea puţin la Primăria Găeşti, unde, mergând pe urma legii, funcţionarii primesc salarii care sfidează sărăcia momentului. Retribuţiile acordate cu girul Consiliului Local se înscriu între cotele de 1.800 – pentru un referent superior  şi 6.000 de lei – cât primeşte primarul.

Prin comparaţie, Gabriel Boriga, edilul municipiului Târgovişte, ridică lunar 2.500 de lei! La Găeşti, şi viceprimarul Gheorghe Grigore încasează cu mult peste şeful administraţiei târgoviştene, respectiv 5.000 de lei. S-a ajuns aici, fiindcă la salariul de bază s-au adăugat sporuri şi stimulente consistente.

50% din fonduri se duc pe cheltuieli de personal


Retribuţiile sfidătoare au fost aprobate în ultima şedinţă a Consiliului Local Găeşti. Aleşii, indiferent ce tabără politică reprezintă, au vociferat, au avut intenţia să se opună, dar primarul i-a lămurit. Există lege şi trebuie aplicată, altfel se ajunge în faţa instanţei.

Anul trecut, Prefectura Dâmboviţa a atacat în Contenciosul Administrativ toate deciziile de acordare a unor sporuri, fie pentru ca funcţionarii trudesc în Comisia de Fond Funciar, fie pentru succesul unor proiecte europene. A câştigat toate procesele, mai puţin pe cel cu Primăria Găeşti!

„Sunt salarii brute. Sunt şase persoane care primesc acum, după Legea 285 din 28 decembrie 2010, stimulentele în salariu. Este vorba despre angajaţii de la Taxe şi Impozite. Banii nu îi primesc pur şi simplu. Trebuie să facă executări, somaţii, popriri pe conturi, adică să aducă bani la buget. În ceea ce priveşte venitul meu şi al viceprimarului, sunt stabilite prin hotărâre judecătorească”, afirmă Alexandru Toader, primarul oraşului Găeşti.

Proiectul de hotărâre iniţiat de Executiv a fost aprobat de consilierii locali. Fănuţ Costea este unul dintre aleşii care s-au abţinut la vot, motivând că legea este interpretată eronat.

„Cum să incluzi stimulentele timp de 12 luni în salariu? În cazul acesta, cum mai stimulezi funcţionarul să lucreze? Legea a fost interpretată cât pentru a avea o motivaţie să se dea salarii mari unor persoane”, crede Fănuţ Costea.

Trebuie precizat că mai există o categorie de angajaţi ai Primăriei Găeşti care au salarii ce nu depăşesc bariera de 700 de lei lunar. Aici se înscriu poliţiştii comunitari, angajaţii de la seră, bibliotecarii, asistenţi medicali de la şcoli etc.

Salarii şi... stimulente


Pentru exemplificare, vă prezentăm câteva categorii de venituri:

- referent superior cls. 28 - 866 + 950 lei stimulente = 1.816;

- consilier superior cls. 53 - 1.891 + 284 lei spor = 2.175;

- şef serviciu gr. II cls. 70 - 2.276 + 228 = 2.504 lei;

- secretar oraş ctg. II, cls. 76 - 2.776 + 416 lei = 3.192 lei;

- consilier principal cls. 42 - 1.149 + 2.048 lei stimulente = 3.197 lei;

- consilier superior cls. 53 - 1.891 + 2.048 lei stimulente = 3.939 lei;

- consilier superior cls. 56 - 2.033 + 2.048 lei stimulente = 4.081 lei;

- contabil şef - 2.459 + 2.048 stimulente = 4.507 lei

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite