Târgovişte: Gunoiul aruncat pe jos te "arde" la buzunar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipsiţi de noţiunile elementare de bun simţ şi civilizaţie, unii dintre locuitorii oraşului aruncă hărtiile pe jos, fără niciun fel de reţinere. Zilnic, de pe străzile oraşului se ridică 80 de metri cubi de gunoi, echivalentul a 15 camioane. Pe lângă gunoiul stradal, lunar se mai ridică 400 de metri cubi de depozite necontrolate.

Pe parcursul zilei, străzile Târgoviştei devin reale coşuri de gunoi, mulţi dintre locuitorii oraşului fiind mult prea comozi pentru a arunca hârtiile la coş sau nerăbdători să găsească cel mai apropiat coş de gunoi. Astfel, până la venirea angajaţilor direcţiei de salubritate, oraşul arată urât şi este departe de ceea ce înseamnă un oraş european curat.

Printre cele mai murdare zone din oraş se numără zona Romlux, strada Câmpulung la intersecţia cu strada Duzilor, zona Pavcom şi zona combinatului pe şoseaua Găeşti în perimetrul unităţilor comerciale.

“Un fenomen incredibil întâlnim în cartiere, dar nu pe străzile principale şi de acces la blocuri, ci în spatele blocurilor, pe spaţiile verzi, gunoiul fiind aruncat de unii târgovişteni direct din apartamente pe geam. Cartierele unde se întâlneşte frecvent acest fenomen sunt: micro 4, 6, 9 şi 11”, declară Dănuţ Badea, director Direcţia de Salubritate din cadrul Primăriei Târgovişte.

Progrese în zonele unde au fost montate coşuri de gunoi

În ultimele luni au fost montate coşuri de gunoi stradal pe următoarele artere: Independenţei, Calea Bucureşti, Calea Domnească, Mihai Bravu, Aleea Sinaia, Mircea cel Bătrân, Libertăţii, Gimnaziului, Colonel Băltăreţu şi în toate cartierele unde au fost construite locuri de joacă pentru copii.

“Se înregistrează un progres în ceea ce priveşte menţinerea curăţeniei în aceste zone, dar în acelaşi timp se constată o vandalizare excesivă a acestora prin deteriorarea recipienţilor prin lovire, spargere cu obiecte contondente, ruperea încuietorilor, ruperea colierelor de prindere sau incendierea acestora)”, adaugă Dănuţ Badea.

Europeni în acte şi teoretic civilizaţi, unii dintre locuitorii Târgoviştei au mai degrabă un comportament caracteristic evului mediu. “Am văzut cu ochii mei cum câţiva tineri s-au “antrenat” pe un coş de gunoi, le-au lovit cu picioarele şi nu s-au lăsat până nu l-au făcut ţăndări. Este incredibil, sunt mulţi tineri care se vaită că în ţară e urât dar nu fac nimic să îndrepte lucrurile”, spune Mihaela T., pensionară.

Amendă între 500 şi 1000 de lei

Târgoviştenii care obişnuiesc să arunce gunoaiele pe jos trebuie să ştie că sunt pasibili de amendă cuprinsă între 500 şi 1000 de lei, valoare stabilită prin hotărârea consiliului local 64/2002. Sancţiunile sunt aplicate de către Poliţia Comunitară şi de reprezentanţii DAPPP – serviciul mediu din cadrul Primăriei Târgovişte.

“În ultima săptămână am dat trei amenzi şi două avertismente, de cele mai multe ori însă, cei care obişnuiesc să arunce pe jos, în momentul în care văd echipajul stau cuminţi. Este foarte greu să îi prinzi în flagrant şi conform legii, trebuie să probăm cu martori”, declară Constantin Tomescu, şef serviciu Poliţia Comunitară Târgovişte.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite