Târgovişte: Leonard Grigorescu, în juriul competiţiilor internaţionale de parapantism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este instructor de zbor cu parapanta, este chemat în juriu la cele cunoscute competiţii naţionale şi internaţionale de profil şi dacă ar fi să o ia de la capăt tot acest sport ar alege.

Leonard Grigorescu iubeşte zborul de când se ştie, dar nu s-a gândit niciodată că această pasiune va deveni un mod de viaţă şi îl va duce peste tot în lume. A fost în zeci de ţări şi a ajuns în locuri unde cei mai mulţi pot doar să viseze.

Primul zbor cu parapanta, în urmă cu 16 ani

Totul a început atunci când, impreună cu um bun prieten, a pus bazele unei asociaţii de zbor. A trimis zeci de scrisori de sprijin în toată lumea, la cluburi de zbor cu parapanta şi efortul său nu a fost în zadar.  A primt un echipament de zbor din Statele Unite ale Americii, astfel că primul zbor cu parapanta a fost pe data de 9 martie 1993.

Un an mai tarziu a beneficiat de cursuri de zbor şi a aflat de la un bun prieten din SUA toate secretele acestui sport. Tot în 1994 a obţinut şi licenţa de instructor de zbor cu parapanta.

A pregătit aproape 300 de elevi

Leonard Grigorescu este mândru de performanţele elevilor săi şi spune că cele mai bune rezultate le-a obţinut un tânăr din Republica Moldova, Alexandru Cojocari, care, anul acesta, s-a clasat pe locul I la o competiţie internaţională din Mexic, la categoria “Parapante în serie”.

Nu cunoaşte numărul exact al elevilor săi de-a lungul celor 16 ani de când practică acest sport, dar crede că sunt în jur de 300 de persoane pe care le-a învăţat să zboare cu parapanta. Cel mai tânăr elev al său avea 14 ani, iar cel mai bătrân 67 de ani, ambii fiind din Islanda.

Instructorul susţine că persoanele care au frică de înălţime reuşesc greu să-şi invingă această teamă şi să zboare cu parapanta.

“Cei care nu sunt făcuţi pentru acest sport îşi dau seama repede şi se retrag. Pentru cei care nu ştiu dacă au sau nu înclinaţii, facem un zbor în tandem şi îşi pot da seama imediat dacă merg sau nu mai departe ”, spune instructorul.

Nu au fost incidente nedorite

Leonard Grigorescu spune că în timpul orelor de zbor cu elevii săi nu au fost incidente grave şi avertizează iubitorii de zbor că o atitudine teribilistă poate duce la afecţiuni ireversibile.

“Trebuie să-ţi cunoşti limitele, să ştii cât poate echipamentul pe care îl ai, să cunoşti meteorologie. Toate acestea reduc la minim pericolul. Atitudinea contează. Este un sport periculos dacă nu cunoşti regulile şi mai rău este că poţi pune în pericol şi pe ceilalţi”, a mai precizat sportivul

El sfătuieşte pe cei care vor să urmeze cursuri de zbor cu parapanta să ceară instructorului respectiv licenţa de zbor, pentru a fi siguri că acea persoană nu este un şarlatan. Grigorescu spune că doar în acest fel pasionaţii de zbor pot avea încredere în persoana respectivă.

A călătorit în zeci de ţări

Leonard Grigorescu se poate lăuda că a fost în zeci de ţări din întreaga lume, la competiţii de zbor cu parapanta. A fost invitat ca membru al juriului sau delegat tehnic la concursuri ce s-au desfăşurat în Mexic, China, Japonia, Brazilia, Bali, Anglia sau Spania şi spune că de opt ani nu a lipsit de la niciun campionat major de zbor cu parapanta.

Instructorul spune că dragostea pentru acest sport nu este dată de nevoia de adrenalină, ci este doar plăcerea de a zbura, de a “vedea lumea de sus”.

Întrebări şi răspunsuri

Aţi fost instructor de karate. De ce nu aţi continuat în acest sport?
L.G. Da, am fost 12 ani instructor de karate, însă n-am mai continuat în acest sport pentru că m-a cucerit pasiunea pentru zbor. Cu toate acestea, m-am hotărât să readuc la lumină acest sport, fie doar şi din nevoia de a face mişcare. Cu toţii ştim sau ar trebui să ştim că mişcarea este foarte importantă pentru sănătatea noastră.

Ce loc din lume v-a plăcut cel mai mult?
L.G. Sunt foarte multe locuri care mi-au placut mult, însă în mod deosebit mi-a plăcut insula Bali din Indonezia. Este un loc exotic, foarte frumos, este exact ca in vederi, cu apă limpede, curată. Oamenii m-au surprins foarte mult prin atitudinea lor. Sunt deschişi, prietenoşi, mereu cu zâmbetul pe buze.

Cei place
“Îmi place natura, muntele, evident zborul. Îmi place tare mult ciocolata şi mai ales cea făcută de mine, acasă. Îmi mai place muzica bună. Nu contează din ce ani este, dar bună să fie”

Ce nu-i place
“Nu-mi place mizeria din pădurile din România. Nu am văzut atâta mizerie nicăieri. Practic, pădurile noastre s-au transformat în lăzi de gunoi. Nu-mi place lipsa de educaţie a unora care se duc la iarbă verde şi lasă gunoi în urma lor şi tot ei sunt cei care vociferează şi spun că este mizerie. Nu îmi plac tutunul şi alcoolul”.

Profil
Născut: 29 iunie 1966, Târgovişte
Studii: Liceul "Ienăchiţă Văcărescu"
Familie: căsătorit, are un băiat de 8 ani

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite