Grevă japoneză în farmaciile judeţului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii celor 34 de unităţi dâmboviţene  protestează astăzi şi mâine, timp de opt oreDecizia farmaciştilor a fost luată după ce Guvernul a modificat termenul de plată către furnizorii de medicamente, de la 60 la 210 zile

După şapte ani de studii pe care au fost nevoiţi să-i parcurgă pentru a deveni specialişti în domeniu şi cel puţin opt ore pe zi lucrate, farmaciştii se văd acum în pericolul de a nu-şi mai putea desfăşurra activitatea în condiţii normale. Aceştia spun că nu şi-au mai primit banii pe medicamentele compensate şi gratuite, pe care le-au eliberat, din luna iulie a acestui an. Acest lucru, spun ei, ar conduce la imposibilitatea unităţilor de a mai acorda medicamente bolnavilor.  „Am ajuns să trăim zile de doliu în sistemul farmaceutic. Din economii aproape epuizate, avem impozite de plătit, TVA, chirii şi alte cheltuieli necesare funcţionării. Până la anul ne bazăm pe furnizorii la care am acumulat deja datorii imense”. Aşa explică, în câteva cuvinte, o farmacistă motivele pentru care a recurs la greva japoneză timp de două zile. În aceeaşi situaţie se află şi angajaţii celorlalte 33 de farmacii ale judeţului, care poartă astăzi şi mâine banderola neagră pe braţ.

Pensionarii sunt îngrijoraţi

Greva farmaciştilor stârneşte panică în rîndul pacienţilor. Aceştia se tem că în 2010 nu vor mai primi medicamente compensate sau gratuite. „ Eu, personal, le dau dreptate farmaciştilor. Numai că s-ar putea să atragă indignarea autorităţilor şi să nu iasă nimic bun. Mie îmi este un pic teamă, că s-ar putea, după cum decurg lucrurile, să nu mai pot lua medicamente compensate sau gratuite şi o să-mi dau toată pensia la farmacie”, spune Ghorghe Ţurcanu, un cadru didactic ieşit la pensie.

„Am ajuns la capătul răbdării”

Farmaciştii dâmboviţeni protestează astăzi şi mâine împotriva prelungirii termenelor de plată a datoriilor către furnizorii de medicamente. “Nouă nu ni se mai plătesc facturile din luna iulie 2009 şi se pare că nu vom primi niciun ban pentru medicamentele eliberate în tot acest timp cel puţin până în luna februarie a anului viitor. Prin protestul nostru vrem să atenţionăm autorităţile că avem datorii la furnizorii de medicamente, iar termenul de plată a fost modificat de la 60 la 210 zile. Este o problemă care îi îngrijorează pe toţi farmaciştii din ţară, deja am ajuns, cum se spune, la capătul răbdării”, a declarat Carmen Bâte, Preşedinte al Colegiului Farmaciştilor Dâmboviţa. Aceasta a adăugat faptul că decizia de a intra în grevă japoneză a fost luată la nivel naţional.

„Greva nu o să aducă rezultate”

Angajaţii Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate sunt de părere că greva japoneză nu o să schimbe cu nimic decizia Guvernului de amânare a termenelor de plată de la 60 la 210 zile. „ Nu cred că se va obţine nici un rezultat cu această grevă japoneză. S-a discutat cu distribuitorii de medicamente iar aceştia sunt dispuşi să aştepte plăţile care trebuie făcute. Acum se lucrează pe credite de angajament care le asigură practic farmaciştilor continuarea furnizării medicamentelor către pacienţi. Aşadar, se asigură continuarea tratamentului pentru bolnavi”, a declarat pentru „Adevărul de seară” Georgeta Zaharia, Preşedinte al CJAS Dâmboviţa.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite