Graniţele judeţului Dâmboviţa, atacate de vecini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şase localităţi din judeţele Teleorman, Giurgiu, Ilfov şi Prahova cer 2.300 de hectare de teren, Babele şi Sfinxul. Primăriile giurgiuvene Cosoba şi Săbăreni au eliberat deja titluri de proprietate pentru 240 de hectare la Tărtăşeşti, iar administraţia de la Buşteni a efectuat puneri în posesie în munte, pe teritoriul comunei Moroeni.

Limitele teritoriale ale judeţului Dâmboviţa, stabilite în anul 1968, nu mai sunt recunoscute de administraţiile de la Buşteni - Prahova; Buftea - Ilfov; Cosoba şi Săbăreni - Giurgiu; Gratia şi Sîrbeni - Teleorman. Primăriile acestor localităţi revendică teren la noi sau, mai rău, au efectuat puneri în posesie şi au eliberat titluri de proprietate.

Problemele întâmpinate se pot rezolva pe cale amiabilă până la 31 decembrie 2010, când trebuie finalizate de către Oficiul Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară acţiunea de recunoaştere a hotarelor şi registrul electronic al limitelor unităţilor administrativ-teritoriale. În caz contrar, spune prefectul judeţului, Iancu Caracota, litigiul se va muta în instanţă.

Se revendică 1000 de hectare în munte

Comunele Gratia şi Sîrbeni din Teleorman revendică 1000 de hectare în zona Corbii Mari. Se motivează că, în anul 1968, respectiva suprafaţă de teren a fost inclusă abuziv în cadrul întreprinderii agricole de stat Titu. Vecinii de la Cosoba şi Săbăreni, judeţul Giurgiu, au trecut deja la fapte şi au emis titluri de proprietate pentru 240 de hectare din comuna Tărtăşeşti - Dâmboviţa.

Şi administraţia oraşului Buftea râvneşte la 60 de hectare de pe teritoriul Crevediei. Primarul localităţii dâmboviţene, Florin Teodorescu, consideră că este vorba despre o aberaţie, că edilii care-şi fac timp pentru asemenea acţiuni nu au ce face. „Dacă îi arăt documentele pe care le deţinem, orice minte de om sănătos nu o să le pună la îndoială. Se vede clar că terenul este al Dâmboviţei dintotdeauna. Probabil, că la mijloc sunt alte interese, de grup, altfel nu-mi explic de ce caută să învingă dreptatea, adevărul”, afirmă Florin Teodorescu, primarul comunei Crevedia.

Cel mai vechi litigiu de hotar şi cel mai mediatizat este cel dintre Dâmboviţa şi Prahova. La mijloc sunt 1000 de hectare de teren în munte, în zonă turistică suprasolicitată, şi monumentele naturii Babele şi Sfinxul. Scandalul a debutat în 2005. Iniţial Tribunalul Prahova a dat dreptate judeţului vecin. Autorităţile dâmboviţene au redeschis însă procesul, dispunând acum de noi probe. Dosarul a fost strămutat la Cluj şi este în curs de judecată.

Vezi AICI istoria procesului pentru Babele şi Sfinxul din Bucegi!

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite