Grafică finlandeză la Târgovişte. Artiştii din Turku (Finlanda) au expus 51 de lucrări la Muzeul de Istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Publicul târgoviştean are ocazia de a vedea grafica artiştilor finlandezi la Muzeul de Istorie. 51 de lucrări grafice au fost expuse la pentru iubitorii de artă din Târgovişte de către Turun Taidegraafikot Ry, Asociaţia Graficienilor din Turku (Finlanda), cu ajutorul Ambasadei Finlandei din România.

 „Organizarea acestei expoziţii la Târgovişte este o mare bucurie pentru noi toţi. În apropiere de Târgovişte s-a născut Gabriel Popescu, cel care a înfiinţat prima şcoală de grafică din România, astfel că organizarea acestei expoziţii la Târgovişte este un bun prilej de a ne păstra tradiţiile culturale”, spune Mircea Niţă, directorul Centrului Judeţean pentru Cultură.

„Artiştii finladenzi au de transmis ceva mai special”


Graficienii finlandezi sunt recunoscuţi pentru mesajele, spirituale de cele mai multe ori, pe care le transmit prin lucrările lor. Andrei Scărlătescu, grafician târgoviştean, care a susţinut o expoziţie în Suedia, spune că artiştii din ţările nordice transmit un alt mesaj, mai amplu, faţă de cei din România. „Lucrările expuse la Muzeul de Istorie nu sunt numai nişte reprezentări comune cu ale noastre, acestea conţin un spirit nordic, care are nişte conotaţii speciale. Dincolo de simplitatea lucrărilor, artiştii finlandezi au de transmis ceva mai special, faţă de ce avem noi”, afirmă Andrei Scărlătescu, artist.

Asociaţia Graficienilor din Turku „Turun Taidegraafikot Ry” a organizat expoziţii în Suedia, Rusia, Germania, Turcia şi Italia. Pentru că cele două oraşe au multe în comun, ambele fiind foste cetăţi de scaun, conducătorii asociaţiei finlandeze au dorit ca prima expoziţie din România să se desfăşoare la Târgovişte. Expoziţia de la Muzeul de Istorie este deschisă publicului până pe 30 iulie.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite