Gheorghe Ţuţuianu a jucat în „Iarba verde de acasă”, pe când avea 14 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doar 14 ani, a avut rolul principal în filmul „Iarba verde de acasă”,. Imediat după film, viaţa sa a luat o turnură asemănătoare rolului pe care l-a jucat. Gheorghe Ţuţuianu şi-a păstrat numele în peliculele în care a jucat alături de Florin Zamfirescu sau Ion Caramitru.

Era în clasa a şaptea, la o banală oră de dirigenţie, când au fost anunţaţi că o parte din ei vor face figuraţie într-un film în care vor juca actori celebri. Gheorghe Ţuţuianu nu ştia prea multe despre rolul său în film dar notele bune din catalog l-au propulsat către rolul principal, dintre elevi, în „Iarba verde de acasă”. „Efectiv, într-o zi a venit o chipă de la Bucureşti care aveau să filmeze pentru un film. Nu ştiam despre ce este vorba. A fost o selecţie de copii care urmau să joace în acel film. Eu am fost selectat pentru rolul principal dintre copii”, îşi aduce aminte dâmboviţeanul.

Răspunsul care i-a shimbat viaţa

Chiar dacă a lucrat ani buni ca mecanic, Gheorghe Ţuţuianu se ocupă acum cu muncile câmpului. Îşi aduce aminte însă cu nostalgie că în film, răspunsul său la întrebarea „ce vreţi să vă faceţi când veţi fi mari?” a fost: „...vreau să mă fac ţăran...”. „În film, la un moment dat, domnul profesor ne-a întrebat ce vrem să ne facem când vom fi mari. Eu am răspuns că vreau să mă fac ţăran. Explicaţia mea din film a fost că atunci când am trecut pe lângă o grădină care era nelucrată, bunicul meu care mergea lângă mine, era foarte afectat de faptul că acea grădină este neîngrijită. Mie mi s-a făcut milă de el şi am zis că o să rezolv eu această problemă. Iată că peste ani şi ani ceea ce am zis în film că o să fac, şi anume, că voi munci pământul, am şi făcut. Cu asta mă ocup şi acum”, spune Gheorghe Ţuţuianu.

Şi asta nu e totul. Din păcate, filmul şi-a mai pus amprenta asupra vieţii ulterioare a tânărului actor de atunci. „În film nu aveam tată. Aveam un tată vitreg care mă îndruma să cresc porumbei. Culmea este că peste puţin timp, peste un an de zile, mi-a murit tatăl meu în viaţa reală. Pe moment, nu am făcut o legătură între film şi realitate, dar apoi mi-am dat seama că eu practic, am trăit în trecut, un moment din viitor”, crede acesta.

„Simţeam o bucurie de nedescris la filmări”


Pentru realizarea filmului „Iarba verde de acasă”, echipa de filmare a avut nevoie de trei luni de muncă. Nu de puţine ori, elevii care făceau figuraţie în film erau învoiţi de la ore şi chiar recompensaţi pentru onoarea pe care o aduceau satului Micloşanii Mici. „Era o bucurie de nedescris, nu prea ne dădeam noi seama ce înseamnă să joci într-un film. Dar a fost ceva deosebit pentru şcoala noastră, pentru satul nostru, Micloşanii Mici. Nu a fost nevoie să fiu motivat de profesori pentru că învăţam destul de bine la şcoală. Practic, singurul favor era că atunci când trebuia să filmăm, ne dădeau liber de la ore”, povesteşte „actorul”.

Printre actorii celebri care au apărut în acea peliculă se numără Florin Zamfirescu, în rolul principal, Ernest Maftei, Ion Caramitru sau Octavian Coţescu. „Cred că mai sunt actori buni în România, nu s-a pierdut talentul. Dar este foarte greu ca actorii tineri de astăzi să îi egaleze pe cei din generaţia veche, care oricum, e cam pe terminate”, este de părere Gheorghe Ţuţianu.

Întrebări şi răspunsuri:
V-aţi gândit la o carieră în film?


„M-am gândit de multe ori să urmez o carieră în acest domeniu, dar nu am avut condiţiile necesare. Poate că dacă eram îndrumaţi în vreun fel de profesori, de părinţi, să urmăm calea aceasta, poate urmam o carieră în teatru, în film. Dar erau posibilităţile limitate. În primul rând nu aveam bani”.

Pe copiii dumneavoastră îi veţi îndrumaîntr-o carieră în film, în teatru?

„Din băiat nu cred că voi scoate un actor niciodată dar fata mea cred ar avea înclinaţii. Îi place să cânte la microfon. Îi place să asculte muzică şi la televizor şi la radio şi îmi dau seama că are înclinaţii către domeniul acesta artistic. Ea ar avea talent.”

Ce-i place?
„Îmi place să muncesc pământul şi îmi place familia mea. Îmi plac copiii extraordinar de mult şi ţin la ei ca la ochii din cap. Contează foarte mult şi armonia din familie. Dacă există înţelegere în familie poţi să faci orice”.
Ce nu-i place?
„Efectiv nu îmi plac oamenii cu doua feţe pentru că nu ştii cum să vorbeşti cu ei. Sunt foarte periculoşi. În faţă ta au masca aceea de om modest, bun, milos şi aşa mai departe, iar pe la spate sunt capabilli să îţi facă mult rău”.

Profil:
Nume: Gheorghe Ţuţuianu
Născut la 19 ianuarie 1964
Localitatea: Malu cu Flori, Dâmboviţa
Studii: Facultatea de Mecanică, Braşov
Familie: căsătorit, doi copii, Iulian (14 ani) şi Delia (5 ani)

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite