Gheorghe Malancu colecţionează aparate de radio

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Târgovişteanul doreşte să deschidă o expoziţie permanentă cu cele peste o sută de aparate de radio, pentru ca tinerii să afle pe viu istoria radioului din România.

Este de fel din Câmpulung Muscel, judeţul Argeş. Acolo şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa. Ani pe care îi consideră plini de vise şi căldură sufletească. Pasionat de sport, Gheorghe Malancu a participat în adolescenţă la multe competiţii de atletism.

Cu toate astea, nu a urmat o carieră în domeniu. După ce a absolvit liceul cu profil sportiv, a ajuns la Şcoala de ofiţeri – specializarea Finanţe. Repartiţia l-a adus, în 1973, la Târgovişte, unde trăieşte împreună cu familia. Nu s-a rupt însă de orăşelul natal. Merge frecvent la Câmpulung.

Gheorghe Malancu ne-a vorbit cu plăcere despre o altă mare pasiune a sa, care s-a aprins ca o vâltoare în primii ani de pensie. Ne-a uimit cu colecţia sa de aparate radio, unică în judeţ.

„Am prins acest gust încă de când eram copil. Mergeam la casa Pionierului, la cercul de radio-amatorism. Acolo am învăţat să reparat aparate de radio şi televizoare. Acolo, am construit primul meu aparat de radio. Îl am şi acum şi este în perfectă stare de funcţionare”, povesteşte Malancu.

Întoarcerea la plăcerile copilăriei i-a fost insuflată de un coleg de serviciu, de meserie electronist. Aşa a ajuns ca, în numai câţiva ani, să posede o colecţie de peste 100 de aparate de radio.

Şi, ce este mai important, indiferent de vechime, toate sunt în perfectă stare de funcţionare. „Le-am adunat de la prieteni, cunoştinţe. Am mai găsit unele pe internet. Bineînţeles, a trebuit să le restaurez, să le repar.

Nu m-am lăsat până ce nu le-am adus la parametrii normali de funcţionare. Stau şi câte trei-patru săptămâni şi migălesc la câte un aparat de radio. Caut piese de schimb, înlocuitori. Ai o satisfacţie deosebită când, la final, vezi că un aparat de radio care mai are puţin şi apropie suta de ani funcţionează”, mărturiseşte colecţionarul.

Gheorghe Malancu ne-a impresionat cu aparatele sale de radio, adevărate bijuterii, care ocupă spaţiu important în fiecare dintre încăperile casei. Altele aşteaptă la rând în atelier, pentru a fi recondiţionate.

„Nu le aduc în casă până ce nu le repar. Au valoare dacă funcţionează”, spune târgovişteanul. Malancu deţine piese fabricate în Rusia, Franţa, Germania, începând cu anul 1927. Cele mai multe aparate de radio din colecţia sa sunt însă româneşti. O adevărată istorie a industriei noastre de electronică radio!

Întrebări şi răspunsuri:

Mai aveţi şi alte pasiuni care v-au marcat existenţa?

Da. M-aţi nimerit. Am cochetat şi cu pictura. Eram îndrăgostit de şevalet. Am participat la mai multe expoziţii organizate în Târgovişte. M-am lăsat fiindcă nu aveam timp. Eram ocupat cu serviciul.

Dar, câteodată, mă cuprinde nostalgia şi parcă aş pune din nou mâna pe pensulă.

Nu v-aţi gândit să deschideţi o expoziţie cu toate aparatele de radio pe care le deţineţi?

Ba da. M-am gândit la o expoziţie permanentă. Trebuie să vorbesc cu autorităţile şi să găsesc un spaţiu adecvat. Ar fi ceva deosebit pentru Târgovişte, mai ales că aparatele mele de radio sunt toate funcţionale. Tinerii ar putea vedea pe viu istoria radioului în România şi în Europa.

Ce îi place:

„Îmi place să călătoresc, să mă plimb în aer liber, să vizitez alte ţări. Am colindat întreaga Europă. Cel mai mult mi-a plăcut în Franţa.

Am un prieten la Marsilia. Apoi, îmi place pictura. Îmi place să merg la munte. Sunt îndrăgostit de zona Padina din Bucegi. Îmi place să îngrijesc animalele”, spune colecţionarul.

Ce nu îi place:

„Nu îmi place ipocrizia. Nu îmi plac oamenii falşi. Nu îmi place nesinceritatea. Nu îmi place că, oricât bine faci semenilor, până la urmă tot eşti «taxat». Nu îmi place politica actuală.

Politicienii noştri sunt ipocriţi. Nu îmi place că în Târgovişte nu se mai face cultură, că nu mai avem flori şi străzi ca altădată”, afirmă Gheorghe Malancu.

Profil:

Născut: 29 mai 1951, Câmpulung Muscel, judeţul Argeş.

Studii: Liceul Sportiv Câmpulung Muscel; Şcoala de Ofiţeri de Finanţe Sibiu; ASE Bucureşti.

Familie: Căsătorit, o fată.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite