Gheorghe Badea a vrut să se facă luptător dar a devenit pantofar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe când era la şcoală, în timpul liber practica luptele corp la corp dar destinul a vrut ca el să se facă pantofar. Chiar dacă regretă că nu s-a ţinut de sport, Gheorghe Badea spune când din mâna lui iese ceva de calitate.

A început şcoala profesională în 1989 iar doi ani mai târziu practica meseria căreia i-a fost fidel pâna astăzi. Ar fi vrut să dea cu adversarii de pământ dar nu a fost să fie. Uneltele sale de bază sunt ciocanul şi cleştele şi petrece în medie cam opt ore pe zi lucrând la pantofi. „Am făcut şcoala profesională la Ploieşti şi practica am făcut-o la locul de muncă. Ţinând cont că în România nu mai ai niciun viitor şi nu mai merge altceva, asta mi-am propus să fac de la început şi asta îmi şi place să fac. Am practicat şi sport la viaţa mea. Am făcut lupte dar pentru că meseria asta îmi ocupa prea mult timp şi la şcoală şi după şcoală, nu m-am putut ţine de lupte. Nu aveam timp de antrenamente şi aşa m-am lăsat”, spune Gheorghe Badea.

„Meseria mea este migăloasă”

Spune că nu este grea meseria sa dar este migăloasă şi mai cu seamă atunci când primeşte o comandă mai sofisticată. În general, femeile sunt cele mai pretenţioase. O pereche de pantofi de damă îi mănâncă mai puţin de o oră din timp, iar cel mai mult durează confecţionarea unei cizme. „Confecţionez pantofi de damă mai mult, dar şi de bărbaţi. Confecţionez cam opt perechi la şase ore, cam aşa merge. Nu sunt mai migăloase perechile de damă decât cele de bărbat. Depinde doar de model, că dacă este unul mai sofisticat, stai mai multe ore pe el până îl termini. În general la cizme petrec mai mul timp pentru că sunt mai voluminoase. Contează şi dacă talpa este turnantă sau aplicată, pentru că talpa necesită o atenţie deosebită”, ne explică pantofarul.

Femeile, cliente fidele...

Tot femeiele sunt cele care, de cele mai multe ori, vin la el pentru a-şi repara încălţămintea pentru că s-a potrivt la diferite ţinute. Bărbaţii însă, preferă să poarte un pantof până se rupe. „În general femeile vin cu încălţămintea la reparat. Bărbaţii însă preferă meargă cu o pereche de pantofi până se rup de tot şi apoi îşi cumperă alţii. Femeile sunt mai fidele unei ţinute şi dacă le place, vor să o îmbrace cât mai des ”, mai spune Gheorghe.
Materia primă pe care o foloseşte la confecţionarea pantofilor se reduce doar la piele, pentru că este mai rezistentă şi foarte rar la alte materiale. Preţul unui pantof de damă se ridică la 70 de lei, pentru o pereche de damă şi de 65 de lei pentru bărbaţi. Dacă se foloseşte pielea lăcuită preţul creşte automat cu zece lei. De asemenea, recondiţionatul costă între şase şi 20 de lei pentru fiecare pereche.

Întrebări şi răspunsuri:
V-aţi dorit din totdeuna să fiţi pantofar?


Mi-aş fi dorit să fac şi altceva dar numai dacă ies bani. În timpul liber ai pun şi faianţă, gresie, dau cu lavabilul. La mine în casă eu mi-am făcut absolut totul pentru că materialele de pe piaţă te ajută. Dacă eşti atent şi lucrezi cu grijă, îţi poţi face singur treburile pentru care ai fi dat de altfel, bani grei unui muncitor calificat. Lipsa de bani te învaţă sa faci multe lucruri, numai să vrei.

Mai vine lumea să îşi repare pantofii?

Mai vin persoane cu diferite perechi de încălţăminte să şi le repare, în special cu încălţămintea veche, la care au ţinut foarte mult. Dar mai nou, chinezăriile, încălţămintea de peste hotare, ne fură pâinea de la gură. Cumpără de la chinezi, se rup repede şi apoi vin cu el la reparat, dar costă mai mult reparatul decât încălţămintea nouă. În condiţiile astea nu se merită.

Ce-i place?
„Îmi place meseria pe care o practic. O fac de drag şi mă simt bine când din mâna mea iese ceva de calitate şi oamenilor le place. Îmi place sportul, îmi plac luptele, dar din păcate, nu am avut timp de ele. Aşa a fost să fie.”
Ce nu-i place?
„Nu îmi place minciuna absolut deloc. E foarte rău când cineva te minte în faţă şi caută prin orice mijloace să îşi bată joc de tine. Şi pe fata mea o educ în aşa fel încât să iasă din ea om de cuvânt”.

Profil:
Nume: Gheorghe Badea
Născut la 17 noiembrie 1971
Localitatea: Vulcana Pandele
Studii: Şcoala Profesională
Familie: căsătorit, o fetiţă (Andreea, 15 ani, elevă la Liceul Petru Cercel din Târgovişte)

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite