Târgovişte: Gheorghe Dumitru ne spune de 13 ani cum va fi vremea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Gheorghe Dumitru ne spune de 13 ani cum va fi vremea
Târgovişte: Gheorghe Dumitru ne spune de 13 ani cum va fi vremea

Şi-a dorit să ajungă ghid turistic internaţional, iubitor de natură şi de zone montane, a lucrat pe rând ca mecanic în uzină, suplinitor de geografie la liceu, tehnician meteorologic iar din anul 2000 este şeful Staţiei Meteo din Târgovişte.

Iniţial a vrut să facă Academia de Ştiinţe Economice la Bucureşti, era încântat de ideea de turism şi alimentaţie publică, ar fi vrut să se facă ghid turistic internaţional. „La admitere, una din materiile de examen a fost „economia politică a Partidului Comunist Român”, nu am putut să învăţ aşa ceva şi am picat cu succes examenul”, zâmbeşte meteorologul.

A fost nevoit să îşi găsească ceva de lucru şi s-a angajat ca mecanic la fabrica de ciment de la Fieni. A făcut naveta de la Râul Alb la Runcu pe jos, şapte kilometri şi mai departe cu autobuzul la Fieni.

„Era impropriu faţă de ce aveam în cap. Am plecat cu demisie, când toţi ceilalţi erau daţi afară. M-am dus ca suplinitor de geografie la Liceul Nr.1, am fost tare dezamăgit, pentru că nu aveau nicio treabă elevii cu ceea ce vroiam eu de la ei. Pentru a le capta atenţia, le vorbeam de producătorii auto şi de multe alte lucruri care nu erau în programa şcolară”, spune Dumitru.

În 1991 a dat la facultate la Bucureşti, la Geografie Didactică, secţia meteorologie-hidrologie, unde a şi luat examenul. I-ar fi plăcut geografie economică şi turism pentru a deveni ghid internaţional.

„După examenul de admitere, trebuia să aleg între cursurile de zi şi cele cu frecvenţă redusă”, îşi aminteşte Dumitru. A ales a doua variantă, care presupunea cursuri intensive timp de o lună.

„A fost mult mai interesant pentru că făceam cursuri intensive, aveam câte 10 – 12 ore de curs pe zi, iar un alt avantaj a fost faptul că facultatea era de şase ani atunci”, spune meteorologul.

Meteorologie din 1996


A început activitatea la staţia meteo Târgovişte, în 1996, ca tehnician, „eram în anul şase, aveam licenţa de dat”, spune Dumitru. Patru ani mai târziu, în urma unui examen a devenit meteorolog şi şeful staţiei meteo Târgovişte. „Am avut două examene, unul scris pentru funcţia de meteorolog şi un test grilă pentru funcţia administrativă”, povesteşte meteorologul.

A muncit foarte mult de când a venit, a reuşit să schimbe nişte lucruri împreună cu colegii prin eforturi proprii dar şi cu ajutorul directorului general de la Administraţia Naţională de Meteorologie, Ion Sandu.

„Înainte stăteam în nişte condiţii feroce, nu aveam  grup sanitar, stăteam toţi într-un spaţiu foarte mic. Din 2008 ne-am mutat aici, în noul sediu. Un an şi jumătate ne-am luptat pentru a respecta legea meteorologiei care spune ca staţiile meteo să fie la o distanţă de 500 de metri de orice construcţie, în condiţii cât mai naturale, doar vegetaţie naturală, ne-am zbătut şi a ieşit bine”, povesteşte încântat Dumitru.

Centru de microprognoză la Târgovişte

Administraţia Naţională de Meteorologie încearcă să implementeze la nivel local un program de prognoză pe centre mici. „Este ceva nou şi mă bucur foarte tare că acesta va fi implementat la Târgovişte. Vor fi numai două centre, la noi şi la Piteşti. Acest centru ne va permite stabilirea unor prognoze locale, de foarte mare precizie”, încheie Dumitru.

image




Întrebări şi răspunsuri:

Cu ce gen de probleme se întâlneşte un meteorolog?
G.D.: „Avem mari probleme cu ciorile. În staţie avem un glob de sticlă care măsoară durata zilei solare. Este o diagramă dintr-o hârtie specială care nu ia foc şi care nu se potriveşte de la o zi la alta. Este unicat, ciorile nu ştiu acest lucru şi vin şi le mănâncă. La fel şi cu termometrele pe care le avem la suprafaţa solului. Vin, le iau şi încearcă să plece cu ele. Mi-e frică să nu le spargă cumva, pentru că sunt foarte scumpe.”

Este uşoară meseria de meteorolog?
G.D.: „Se lucrează 12 ore fără pauză, nu există sărbătoare, un meteorolog trebuie să fie prezent în momentul în care se întâmplă fenomenele. Pare uşor dar este o muncă foarte solicitantă din punct de vedere psihic. Munca a fost, cu mult, uşurată de tehnologiile de ultimă oră care permit o mai uşoară procesare a datelor într-un timp mai scurt.

Ce-i place:
„Am trăit aproape de natură toată viaţa. Mă atrag foarte mult munţii, îmi place sportul şi în special ski-ul deşi iarna trecută am cam absentat de pe părtii. Mă relaxează foarte tare şi pescuitul.”

Ce nu-i place:
„Niciodată nu mi-au plăcut oamenii care nu au nici în clin nici în mânecă cu locul în care îţi desfăşoară activitate, care se află în locuri în care, în condiţii normale, nu ar avea ce să caute.”

Profil:
Gheorghe Dumitru
Născut: 25 noiembrie 1970, Râul Alb, Dâmboviţa
Studii: Universitatea Bucureşti, Facultatea de Geografie, Specializarea Meteorologie-Hidrologie
Profesie: meteorolog
Familie: căsătorit, un băiat

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite