George Gănescu scrie poezie patriotică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elev în clasa a şasea, băiatul îi învaţă pe ceilalţi că ar trebui să-şi preţuiască ţara şi să-i trateze pe toţi oamenii cu egalitate.

George Gănescu este un copil cuminte şi un elev premiant. Scrie de patru ani poezie şi proză şi e mândru de creaţiile lui, prin care arată oamenilor lumea lui interioară. “Sunt un om simplu, care vrea să lucreze frumos cu ideile şi cuvintele, pentru toată lumea, în aşa fel încât să înţeleagă cât de frumos e să-ţi vină o idee, s-o aşterni pe hârtie şi s-o reciteşti cu mândrie, să ştii că tu ai scris-o”, se descrie băiatul de 12 ani. Spre deosebire de mulţi copii de vârsta lui, se declară încântat de lumea cărţilor. “Îmi place să citesc pentru că mă pun în pielea personajelor şi îmi imaginez ce aş fi făcut eu dacă aş fi fost în locul lor”, mărturiseşte George. Poetul lui preferat este Mihai Eminescu, „pentru că avea un fel aparte de a-şi expune gândurile”, explică băiatul, iar dintre scriitori cel pe care îl apreciază cel mai mult este Mihail Sadoveanu. „Mi-au plăcut multe din scrierile sale sale, din care m-am mai şi inspirat”, recunoaşte George.

Militează pentru egalitatea de şanse
De doi ani, a luat scrisul mai în serios şi a început să participe şi la concursuri literare. Creaţiile lui au fost premiate de fiecare dată. „Am fost la mai multe concursuri de creaţie literară, atât cu poezii, cât şi cu proză. Am obţinut mai multe premii şi menţiuni. Dintre toate, pentru mine cel mai important este locul II, la Concursul Naţional «Mihai Eminescu» din anul acesta, unde am participat cu o poezie despre natură”, îşi aminteşte George Gănescu.
Prin ceea ce scrie, vrea să arate lumii cât de frumoasă e România. Dar şi-ar dori să poată să şi schimbe câte ceva. Deşi nu este decât clasa a şasea, îl deranjează faptul că oamenii nu sunt trataţi egal şi că nu sunt apreciaţi pentru ceea ce sunt. „Aş vrea ca toată lumea să aibă aceleaşi drepturi şi să nu mai fie atâtea diferenţe între oameni. Dacă cineva nu seamănă cu noi nu înseamnă că nu ne este egal. Mă deranjează că sunt persoane care te obligă să-ţi schimbi felul de a fi. Am cunoştinţe care au fost nevoite să-şi schimbe comportamentul pentru a fi acceptate de un grup de prieteni”, povesteşte George.

Crede că România este o ţară învingătoare

Temele preferate, pe care le abordează cel mai des în creaţiile sale, sunt natura şi iubirea de ţară. Se consideră un patriot şi crede că România este prea puţin apreciată. „Cele mai multe poezii sunt despre natură, pe care îmi place s-o descriu. Dar compun şi poezie patriotică. Povestesc despre ţara mea, aşa cum o văd eu sau cum aş vrea să fie, adică un loc mai bun pentru toată lumea, nu numai pentru cei care se descurcă mai bine. România este frumoasă, doar că la noi lucrurile bune sunt greu de găsit”, spune cu regret George. Crede că România este o ţară învingătoare, dar şi-a format o părere şi despre români. „La ţara noastră, îmi place că prin câte războaie a trecut, nu s-a lăsat şi până la urmă a ieşit învingătoare. Românii sunt oameni buni la suflet, dar nu vor să arate acest lucru. Le place să fie diferiţi”, consideră băiatul.

Întrebări şi răspunsuri:

În cât timp scrii o poezie?
„Dacă am inspiraţie, nu-mi ia mult timp să scriu o poezie. Când am inspiraţie se întâmplă ceva magic. Mă gândesc la unele lucruri, îmi vin mai multe gânduri despre acel lucru şi le scriu şi le aleg pe cele mai frumoase.”

Ce meserie crezi că ţi s-ar potrivi?
Mi-ar plăcea să devin ghid turistic. Îmi place să călătoresc şi aş vrea să le arăt oamenilor frumuseţile ţării mele. La noi, cel mai mult mi-a plăcut la Turnul Chindia, pentru că e un monument istoric foarte frumos şi important.

Ţi-ar plăcea să îţi publici creaţiile?
Aş vrea să scriu o carte, dar trebuie să mă mai perfecţionez. Trebuie să mai citesc şi să mai scriu. M-am gândit să mai compun poezii despre minunile lumii, văzute prin ochii mei şi poezii despre o lume fantastică.

Ce-i place

Îmi place să-mi expun gândurile pe hârtie. Îmi place să fac sport, să mă joc fotbal, handbal şi baschet. Îmi place că există oameni care sunt înţelegători şi care te acceptă aşa cum eşti.

Ce nu-i place
Nu-mi place să desenez pentru că nu am talent şi nu mă simt prea bine când nu-mi ies desenele. Nu-mi place că se fac atâtea diferenţe între popoare şi între oamenii din aceeaşi ţară şi că unele probleme se tratează cu neglijenţă.

Profil:
Născut: 3 august 1997
Localitate: Răzvad
Studii: clasa a VI-a, la Şcoala cu clasele I-VIII “Valea Voievozilor”

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite