George Coandă, cel mai bătrân ziarist activ din judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

George Coandă se mândreşte cu faptul că are rădăcinile adânci înfipte în pământul Târgoviştei. A crescut şi a trăit aici. Acum este aidoma unui arbore bătrân, sub crengile căruia cei dornici de cultură, de cunoaştere se pot adăposti şi pot găsi un sprijin. „Trăiesc la Târgovişte de peste 60 de ani. Iubesc enorm acest oraş, căruia i-am dedicat cărţi şi poeme”, spune George Coandă. Cochetează cu jurnalismul din adolescenţă şi este considerat cel mai bătrân ziarist activ din judeţ. „În 1953, s-a constituit redacţia centrului local de radio Târgovişte. Aveam aproape 16 ani când am intrat în această echipă, în calitate de crainic-reporter, şi, iată-mă de atunci, călător pe drumurile presei. Duc în spinare, de 56 de ani, crucea acestei meserii, pe care am iubit-o şi o voi iubi până când Dumnezeu mă va lua”, mărturiseşte George Coandă.

A lucrat 46 de ani la Ziarul Dâmboviţa
De-a lungul carierei sale, a publicat reportaje, anchete şi comentarii în zeci de publicaţii locale şi centrale. „Am scris pentru prima dată la „Uzina şi Ogorul”. Au urmat apoi Scânteia, Scânteia tineretului şi ziarele regionale, iar poeziile mi-au fost publicate în gazetele literare”, îşi aminteşte George Coandă. A lucrat la Ziarul „Dâmboviţa” timp de 46 de ani, perioadă în care s-a implicat profund în viaţa culturală a judeţului. Este cel care a înfiinţat pentru prima dată în România cercurile etnofolclorice. A creat un festival de literatură şi cultură - „Primăvara Albastră” - reluat de câţiva ani şi care se desfăşoară la Pucioasa. A scris 32 de cărţi. Poezie, proză şi literatură ştiinţifică. Lucrările sale au fost premiate la diferite concursuri naţionale. A primit Ordinul Ziariştilor clasa I, iar în 2002, preşedintele Ion Iliescu i-a oferit Ordinul Meritul Cultural în grad de cavaler. George Coandă se mândreşte cel mai mult cu faptul că a reuşit să scrie istoria Târgoviştei, o lucrare la care a muncit foarte mult şi să înfiinţeze Universitatea Valahia din Târgovişte. A făcut parte din echipa de iniţiativă.

L-a cunoscut pe generalul Charles de Gaulle
George Coandă îşi aminteşte cu plăcere de perioada de tinereţe, când lucra ca jurnalist şi a avut şansa să se afle în preajma marelui om de stat francez, generalul Charles de Gaulle, care, în 1969, la invitaţia lui Nicolae Ceauşescu, a întreprins o vizită în România, iar între obiectivele incluse în traseu s-a aflat şi Curtea Domnească de la Târgovişte. „Am fost în acea zi cuprins de o puternică emoţie. Nu am crezut niciodată că preşedintele Franţei va veni în vechea cetate de scaun a Ţării Româneşti. De Gaulle era impresionat de istoria noastră. Parcă mângâia cu privirea zidurile Curţii Domneşti. A fost un moment senzaţional, comentat pe larg de toată presa internaţională. Tribuna din metal, construită special pentru generalul de Gaulle şi Ceauşescu se mai găseşte şi astăzi. Te simţi deosebit când constaţi că ai avut satisfacţia să fii martor şi cronicar al evoluţiei istorice, culturale şi economice a acestui colţ de ţară”, mărturiseşte George Coandă.

Întrebări şi răspunsuri:


De ce iubiţi atât de mult Târgoviştea?
Fiindcă aici am trăit o viaţă plină de întâmplări. Mai rele sau mai bune. Iubirile mele, şcolile mele, căsătoria, copiii. Toate au venit pe lume în acest oraş.

Când a luat publicul contact cu poezia dumneavoastră?
Primele versuri le-am transmis prin 1953, în cadrul unor emisiuni literare la radio, iar în 1957 mi-a fost publicată prima poezie în „Uzina şi Ogorul”. De atunci, nu am reuşit să mă despart de poezie. În versurile mele, am surprins frumuseţea omului, trăirile sale, zvâcnirile, măiestria creaţiei.

Ce îi place:
„Mi-a plăcut foarte mult să călătoresc, să văd lumea, să văd cum trăiesc alţii, cum muncesc, cum crează. Îmi place enorm să citesc. Cred că am lecturat biblioteci întregi. Îmi place să creez. Sunt un îndrăgostit şi un pasionat de cunoaştere”, spune scriitorul.

Ce nu îi place:
„Nu îmi plac fariseii, oamenii care te lovesc pe la spate. Iscoditorii. Cei care te mint fără nicio motivaţie, care combat adevărul cu orice chip”, mărturiseşte George Coandă

Profil:
Nume: George Coandă
Născut: 12 octombrie 1937, Şimian, judeţul Bihor
Studii: Facultatea de Istorie-Geografie, Facultatea de Ziaristică, doctor cum laude la Universitatea Bucureşti
Familie: Căsătorit, doi băieţi - Henry şi Victor şi doi nepoţi - Ana Cristiana şi Radu George.


Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite