Târgovişte: George Buică, veteranul teatrelor târgoviştene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: George Buică, veteranul teatrelor târgoviştene
Târgovişte: George Buică, veteranul teatrelor târgoviştene

Joacă teatru de 49 de ani, de la 16 ani şi a avut şansa de a juca alături de Uritescu, Dinică, Arşinel, Papaiani şi multe alte nume mari ale scenei româneşti. Este membru fondator al unor instituţii de teatru din Târgovişte iar în prezent este colaborator la Teatrul Municipal Tony Bulandra.

Primul spectacol jucat a fost în 1960, în “Marele fluviu îşi adună apele”, “un rol de derbedeu, de atunci m-am îmbolnăvit de teatru. Se întâmpla la Giurgiu, la Festivalul Naţional I.L. Caragiale, ediţia a doua, aveam 16 ani”, îşi aminteşte actorul.
După Giurgiu s-a mutat la Brăila, unde a jucat la Teatrul de Stat, astăzi Maria Filotti.

”Eu lucram la fabrica de confecţii şi după serviciu, mergeam la repetiţii. Aici i-am cunoscut şi am jucat cu Valentin Uritescu şi Eugen Popescu. Am jucat în “Sfânta Ioana” şi “Băiat bun dar cu lipsuri”, povesteşte Buică. După Brăila a mers la Bucureşti, la Teatrul Armatei, CCA, unde a jucat cu Ioan Chelaru, în piesa “Ecaterina Teodoroiu”.

La Bucureşti a făcut Şcoala de Actorie timp de trei ani unde i-a avut profesori pe Niki Carantino, Valeriu Moisescu, Mihai Zira şi unde i-a avut printre colegi pe Ioan Chelaru, Cristian Pisoski şi Nicolae Budescu.

Membru fondator al mişcării teatrale din Târgovişte

Se numără printre membrii fondatori ai instituţiilor de teatru din Târgovişte, în 1969 a pus bazele Teatrului de Copii “Neghiniţă”, în 1974 lua fiinţă Teatrul Popular Tony Bulandra, după care au urmat Teatrul pentru copii “Junior” şi Teatrul Municipal Tony Bulandra.

“Ne-am întâlnit cu primarul de atunci, ne ştiam de pe şantier, am lucrat împreună şi i-am zis că peste tot prin ţară se desfiinţează instituţii de cultură, vă daţi seama ce ar însemna să înfiinţăm un teatru pentru târgovişteni”, povesteşte actorul.

A jucat în numeroase piese la Târgovişte, printre care „Păcală”, „A III-a ţeapă”, „În căutarea sensului pierdut”, „Miu Cobiu”, „Serenade din trecut” iar la Teatrul profesionist Tony Bulandra a jucat în „Zborul”, „Amicii”, „Don Quijote” şi joacă în continuare în „Visul unei nopţi de vară”, „Romeo şi Julieta” şi „Miro, aceasta este culoarea visurilor mele”. „Dintre toate acestea, un rol foarte drag mie, în opereta „Ana Lugojana”, rolul lui Toni Phizner, în regia lui Octav Enigărescu şi de asemenea, un rol de care m-am ataşat foarte mult, Sancho Panza din „Don Quijote” de la Tony Bulandra”, povesteşte Buică.

Om de teatru şi de televiziune

Pe lîngă scena teatrului a cochetat şi cu platourile de televiziune. “Am avut diferite colaborări cu televiziunile naţionale şi locale. “Am fost printre fondatorii grupului de umor al Antena 1 Târgovişte, alături de Victor Mihalache, Gigel Dărman, Costin Butăroiu, Nadia Panait şi Florin Petrescu, care mai târziu a devenit Axinte de la Vacanţa Mare. Aveam o emisiune de 10-15 minute, se numea Muşcătura Zilei”, spune actorul.

Au urmat apariţii episodice la Pro TV în serialul “La Bloc”, după care doi ani alături de Cronica Cârcotaşilor. Cu “cârcotaşii” m-am simţit excelent. Am continuat la Prima TV cu “Nimeni nu-i perfect”, alături de Dragoş Moştenescu, Sebastian Papaiani, Gheorghe Dinică, Jean Constantin, Nae Lăzărescu, Vasile Murariu, oameni extrem de modeşti, discuţi cu ei orice, îţi povestesc cu lux de amănunte evenimente întâmplate la filmări”, povesteşte Buică.

A făcut parte din grupul de satiră al Liberty Bingo, la TVR1, unde a jucat secvenţe de umor de cinci minute alături de Alexandru Arşinel şi Horia Brenciu. ”În urma unor astfel de experienţe, ai sentimentul că te împlineşti din punct de vedere profesional, dar şi material. La filme nu este ca la teatru, dacă la teatru faci repetiţii o lună, la televiziune primeşti textul cu o jumătate de oră înainte”, spune actorul.

Are un singur of, “înainte actorii erau mai uniţi, acum parcă există o reţinere, mult mai des întâlnită în provincie, poate şi din cauză că e greu să prinzi roluri, sunt foarte mulţi actori, iar actorul trebuie să joace”, încheie Buică.

Ce-i place:

“Îmi plac dimineţile în care soţia mea îmi face masaj, se pricepe, este fizioterapeut. Dacă ar fi să aleg între munte şi mare aş alege muntele, cât despre mâncare, toate preparatele care au grătar sunt excelente.”

Ce nu-i place:

“Mi se pare că cel mai urât lucru este bătrâneţea, nu-mi place deloc. Şi nici oamenii perfizi, am un defect, am foarte mare încredere în oameni dar cu timpul sunt trădat, cu toate astea încă nu m-am vindecat.”

Întrebări şi răspunsuri:

O întâmplare memorabilă din timpul unei piese?
G.B.: “Trebuia să dau examen de anul doi, cu Niki Constantino, trebuia să joc rolul unui beat. Nu ştiam cum să joc, aveam emoţii mari. Cu o seară înainte de examen m-a luat colegul meu Nicolae Budescu şi m-a dus la cârciuma “La Scări”. Aici m-a întrebat dacă ştiu rolul pe de rost, fără cusur. Mi-a dat un cognac, am plecat acasă pulbere, a doua zi aveam la teatru examen, mi-a zis să beau o bere în dimineaţa examenului. Am urmat întocmai spusele lui, eram mahmur, dar am făcut cel mai bun rol văzut de profesori la examenul respectiv.”

Sunt diferenţe între teatrul de acum şi cel din trecut?
G.B.: “Mă deranjează faptul că aproape toate spectacolele, puse în scenă de regizori tineri în special, au tentă sexuală, este multă vulgaritate. Ţin minte că eram odată cu Ştefan Iordache şi chiar povesteam că actorii intră direct dezbrăcaţi pe scenă. Acum ţi-e frică să mergi cu copilul. Şi altă diferenţă, dacă altădată mergeai să vezi nu spectacolul ci actorul, acum te duci sa vezi piesa regizorului. Sunt foarte mulţi regizori tineri care fac spectacole în aşa fel încât să iasă regia în faţă şi nu actorul.”

PROFIL:
Născut: 21 februarie 1944, Giurgiu
Studii: Şcoala de Actorie Bucureşti
Familie: soţie, o fată
Profesie: pensionar - actor

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite