Generalul Constantin Tănase promovează actele de eroism ale dâmboviţenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Târgovişteanul conduce singura revistă de cultură istorică şi de cinstire a eroilor neamului care apare în judeţ.

Un român desăvârşit. Un om de o cultură vastă, pe care o îmbină armonios cu sinceritate şi simplitate. Generalul Constantin Tănase a avut o viaţă încărcată, bogată în evenimente, întâmplări care au rămas întipărite în sufletul său pentru totdeauna. A parcurs istoria unei ţări în cadenţă militară. A făcut parte din istorie. A scris-o. A ajuns pe culmile succesului prin muncă, ambiţie, curaj şi disciplină. Elemente care definesc un spirit militar adevărat. Constantin Tănase provine dintr-o familie săracă. Cinci fraţi. Tatăl sondor. A reuşit să meargă la şcoală cu greu, părinţii neavând bani să-l întreţină. Dar, nu s-a dat bătut. A ştiut că are o şansă şi a profitat de ea. De la Şcoala Profesională din Câmpina a ajuns la Şcoala de Ofiţeri de Geniu de la Râmnicu Vâlcea.

A fost comandantul Clubului Steaua
Sportul a fost una din marile sale pasiuni, dar şi impulsul spre militărie. Îşi aminteşte cu bucurie perioada când câştiga premiu după premiu, competiţie după competiţie. „Am făcut scrimă, handbal, volei. Am câştigat medalia de argint cu echipa Casei Centrale a Armatei, la Leipzig, în anul 1958. Am avut şapte carnete de antrenor. Am fost înnebunit după sport. Câştigam peste tot”, povesteşte generalul Constantin Tănase. A contribuit din plin la industrializarea României, la construcţia unor obiective economice importante. Generalul Tănase a condus Brigada 55 Construcţii Energetice. A lucrat în toată ţara. De la Canal până la Transfăgărăşan. „Aveam sub comandă 32 de unităţi de construcţii. Îmi amintesc că am câştigat cu patru unităţi primele patru locuri într-un concurs organizat de Ministerul Apărării. Am fost felicitat de însuşi ministrul Vasile Milea”. O perioadă, generalul Constantin Tănase a fost comandantul Clubului Sportiv Militar Steaua. Îşi aminteşte că, imediat după revoluţie, a plecat cu echipa de fotbal în Franţa, într-un cantonament de pregătire pentru Cupa Campionilor Europeni. „Urma să avem un meci amical. Jucătorii vin la mine şi mă întreabă: Domnule comandant, vrem să ştim şi noi pe ce jucăm mâine. Atunci, am băgat mâinile în buzunare şi le-am întors pe dos. Le-am spus că jucăm pe Fondul Libertatea. Mi-au răspuns: Să jucaţi dumneavoastră. Nouă să ne spuneţi ce primim. În final, le-a promis câte un televizor color şi un aparat video pentru victorie şi, la alegere, video sau televizor, în caz de egalitate. M-au luat pe sus. Erau bucuroşi. Când am ajuns la Bucureşti, nu le-am mai dat nimic. Fusesem schimbat din funcţie”, povesteşte Constantin Tănase. Generalul este vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale „Cultul Eroilor” şi preşedinte al Filialei Dâmboviţa. A fondat revista „Eroica”, în care publică periodic faptele de arme şi eroism ale ostaşilor dâmboviţeni.

Întrebări şi răspunsuri:

Aţi umblat prin toată ţara. Aţi fost pe toate marile şantiere. V-a înţeles familia?
Nici nu se putea altfel. M-am bucurat de o soţie minunată. Nu este uşor să fii nevasta unui ofiţer de carieră. Ne-am înţeles perfect în cei 56 de ani de căsnicie. În momentul când îi spuneam că m-au mutat, îşi făcea bagajul şi mergea cu mine. Aşa se face că a avut 14 mutări, în 14 garnizoane. Când am fost numit comandant de unitate la Medgidia, i-am spus soţiei, telefonic, să dea totul de pomană la Corbeni, că aici are tot ce-i trebuie.

Aveţi doi băieţi. Au îmbrăţişat şi ei cariera de militar?
Da. Sunt mândru de ei. Sunt mâhnit însă că au ieşit la pensie prea devreme. De vină a fost însă sistemul creat după revoluţia din decembrie 1989.

Ce îi place:
„Îmi plac ordinea, disciplina, ţinuta. Îmi place să ajut oamenii, în primul rând pe cei nevoiaşi, pe cei fără posibilităţi materiale. Îmi plac hărnicia şi curăţenia. Îmi place să merg la vânătoare. După ce am ieşit la pensie, m-am făcut vânător”, spune generalul.

Ce nu îi place:
„Nu îmi plac minciuna şi lenea. Nu îmi plac oamenii care promit şi nu se ţin de cuvânt. Îi detest pe cei care nu duc treaba până la capăt”, afirmă generalul Contantin Tănase.

Profil:
Nume: Constantin Tănase
Născut: 1 februarie 1933, Răzvad-Dâmboviţa
Studii: Academia de Înalte Studii Militare, Specializarea Geniu
Familie: căsătorit cu Maria, au doi băieţi - Costel şi Cătălin, trei nepoţi şi o strănepoată

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite