Gata cu defrişările după ureche la Târgovişte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parcul Mitropoliei, cel mai căutat loc verde din oraş
Parcul Mitropoliei, cel mai căutat loc verde din oraş

Aleşii au aprobat realizarea cadastrului verde, care va pune la adăpost parcurile, dar şi arborii şi spaţiile cu iarbă dintre blocuri Administraţia locală va avea obligaţia să se conformeze legislaţiei europene preluată şi de România şi să nu diminueze suprafeţele inventariate ca spaţii verzi.

Aleşii au aprobat alocarea sumei de 478.800 lei pentru realizarea cadastrului verde, adică o bază de date care va conţine informaţii despre numărul şi starea fiecărui arbore din oraş, dar şi despre spaţiile verzi. Cu alte cuvinte, niciun copac nu va mai putea fi tăiat fără un motiv clar.

Administraţia locală va avea obligaţia, conform legislaţiei în vigoare, să nu diminueze suprafeţele inventariate ca spaţii verzi. “Realizarea cadastrului verde reprezintă un punct de reper în dezvoltarea durabilă a municipiului, având efecte directe în asigurarea unui mediu sănătos şi coerent. Vrem să avem un sistem de management pentru o mai bună gestionare a spaţiilor verzi şi a speciilor de arbori existenţi în Târgovişte”, afirmă ing. Marius Constantinescu, city managerul oraşului. 

Târgoviştenii apreciază ideea de a se inventaria tot ce este verde în oraş. “Poate aşa nu vor mai fi masacraţi arborii. Ţin minte că s-au ciuntit castanii de pe Bulevardul Carol I numai ca să scăpăm de ciori. Noroc că a vrut Dumnezeu să-şi revină, că altfel rămâneam şi fără cea mai frumoasă arteră din municipiu. Şi de ciori tot nu am scăpat, că s-au mutat în parcuri, la Mitropolie şi la Chindia”, spune Emilia Cazacu, îndrăgostită de plimbările la ceas de seară.

Oraş verde datorită Pădurii Priseaca


Târgovişte este departe de a fi cu adevărat un oraş verde. Locuitorii au la dispoziţie trei parcuri de dimensiuni medii - Chindia, Mihai Bravu şi Mitropolie - şi câteva spaţii verzi printre blocuri. Ne apropiem totuşi de suprafaţa verde minimă impusă de Uniunea Europeană, de 26 mp pentru fiecare locuitor, fiindcă legislaţia s-a schimbat şi autorităţile au putut include în statistici şi Pădurea Priseaca, însă târgoviştenii nu se mai plimbă demult prin codrii situaţi la şase kilometri de oraş.

„Îmi este greu să ajung până la ieşirea spre Pucioasa, în nou-înfiinţatul Parc Mihai Bravu, aşa că mă mulţumesc cu să vin la Mitropolie, chiar dacă aici este destulă gălăgie din cauza traficului din centrul oraşului”, ne spune Tudor Dumitrescu, pensionar.

No title

Cadastrul verde va scoate în evidenţă şi terenurile degradate din municipiul Târgovişte, susceptibile de a fi transformate în spaţii verzi.

Arbori seculari la Târgovişte

Conform datelor furnizate de Agenţia pentru Protecţia Mediului Dâmboviţa, în Târgovişte au fost identificaţi numeroşi arbori seculari, declaraţi monumente ale naturii: doi stejari în curtea Inspectoratului Judeţean de Poliţie; un stejar pe strada Justiţiei, nr. 2; un stejar la Liceul Carabella, un nuc american în Parcul Mitropoliei şi încă unul pe strada Vasile Cârlova, la nr. 184; un salcâm boieresc în Piaţa Revoluţiei; un tei la Biserica Târgului şi numeroşi platani, larice, molizi, castani şi frasini în curtea Muzeului Scriitorilor.

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite