Gabriela Ţopa scoate la iveală identitatea culturală a dâmboviţenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Târgovişteanca lucrează ca cercetător ştiinţific la Centrul Judeţean de Cultură, iar în trecut a confecţionat păpuşi pentru teatrul de copii.

Fire sensibilă. Amintirile îi provoacă totdeauna emoţii. Gabriela Ţopa a copilărit aproape de Târgovişte, la Viforâta, aşezare unde tradiţia populară a fost vreme îndelungată bine înrădăcinată, dar acum, după cum a observat şi Gabriela, localitatea se află în plin proces de urbanizare. Şcoala primară a absolvit-o la Viforâta, iar liceul la „Ienăchiţă Văcărescu”, în Târgovişte. În această perioadă, a învăţat să cânte la chitară. „Am adorat muzica folk. Urmăream toate spetacolele, ascultam la radio. Era ceva deosebit”, povesteşte Gabriela Ţopa. Din dragoste pentru chitară, a urmat şi cursurile Şcolii Populare de Artă. După definitivarea studiilor superioare, la Facultatea de Utilaj Tehnologic Bucureşti, Gabriela Ţopa a lucrat la Secţia de Proiectare a Uzinei de Utilaj Petrolier Târgovişte. În acelaşi timp, şi-a ajutat soţul în activitatea artistică pe care o desfăşura. „S-a gândit să înfiinţeze o Companie de Teatru pentru Copii. El organiza spectacole, iar eu îl ajutam la confecţionatul păpuşilor. A fost o perioadă frumoasă, dar şi destul de dură”, spune Gabriela Ţopa.

Activitatea de cercetător ştiinţific a absorbit-o
A plecat de la UPET, hotărând să intre în învăţământ. A lucrat ca profesor suplinitor timp de 9 ani. La Clubul Copiilor Târgovişte a deschis un cerc de chitară. Apoi, destinul a purtat-o către Centrul pentru Cultură Tradiţională Dâmboviţa, unde şi-a descoperit cu adevărat menirea pe această lume. „Nu a început ca o pasiune, ci ca o nevoie de a avea un loc de muncă. M-am angajat ca documentarist. Am început să pun în ordine tot ce însemna arhivă. Casete, înregistrări ale evenimentelor şi obiceiurilor”. Activitatea de cercetător ştiinţific şi apoi de coordonator al Departamentului de promovare a culturii tradiţionale a absorbit-o. Gabriela Ţopa iubeşte să comunice, să afle lucruri noi despre obiceiurile populare, să descopere valori, obiecte care stăteau aruncate în cine ştie ce colţ, acoperite de praf şi de uitare. „Judeţul Dâmboviţa este bogat, dar nedescoperit încă. La Centrul Judeţean de Cultură, nu avem din păcate forţa necesară, suntem încă puţini oameni, ca să putem face o campanie de scoatere la iveală a tot ceea ce înseamnă identitatea noastră culturală”, spune Gabriela Ţopa.

Întrebări şi răspunsuri:
Ce v-a uimit cel mai mult în activitatea pe care o desfăşuraţi?
De fiecare dată când mergi pe teren, îţi dai seama că există o lume pe care tu nu o şti. O lume în care trăieşti. Am fost totdeauna legaţi de obiceiuri şi tradiţii. Le-am însuşit. Că a fost de Crăciun, de Paşti... Absolut toate lucrurile astea le avem în noi. Descoperirea din punctul de vedere al specialistului te determină să vezi o altă filosofie de viaţă pe care nu o poţi explica chiar dacă ai trăit în sistem. Sunt nişte repere valorice pe care începi să le înţelegi numai când ai lângă tine nume importante în plaja etnografilor, etnologilor, sociologilor, oameni care încep să pună în pagină o anumită filosofie a ţăranului, a satului, a vieţii.

Copiii moştenesc latura artistică a părinţilor. Sunt şi ei aplecaţi spre artă, spre ce este frumos?
Sorana e scenograf. Îşi termină masterul anul acesta. Îşi pregăteşte o expoziţie personală la Praga. Acum 5 ani a fost ca studentă împreună cu profesoara ei şi au reprezentat şcoala. Acum, vrea să se ducă ca masterand, dar şi pentru o expoziţie personală de scenografie. La Praga se organizează cel mai mare festival de scenografie din Europa, dacă nu chiar  din lume. În acelaşi timp, este o piaţă liberă în care se vând idei. Băiatul a terminat Liceul de Artă. Va susţine admiterea la Secţia de montaj-sunet la Universitatea de Teatru şi Film din Bucureşti. Sper să facă o carieră din treaba asta, fiindcă este pasionat.

Ce îi place:
În timpul liber îmi place să gătesc şi să ascult muzică bună. Îmi place să călătoresc. Întotdeauna îmi este dor de mare. Mi-ar plăcea să pot să fac o croazieră. Ăsta ar fi marele meu ideal de perspectivă de vacanţă.

Ce nu îi place:

Nu îmi plac oamenii duplicitari şi îi întâlneşti la tot pasul din păcate. Nu îmi place să fac compromisuri. Nu îmi place minciuna. 

Profil:
Nume: Gabriela Ţopa
Născută: 7 noiembrie 1964
Studii: Facultatea de Utilaj Tehnologic Bucureşti
Familie: Căsătorită, doi copii.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite