Târgovişte: Gabriela Istrate, profesorul anului în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Gabriela Istrate, profesorul anului în România
Târgovişte: Gabriela Istrate, profesorul anului în România

Târgovişteanca este directorul Liceului de Arte „Bălaşa Doamna“ de opt ani. A transformat această instituţie într-o „şcoală europeană“ şi a primit titlul naţional de „profesorul anului“, în urmă cu patru ani.

Pe Gabriela Istrate am gasit-o în biroul său îngrijit, ascultând în surdină muzică clasică şi rezolvând problemele Liceului de Arte „Bălaşa Doamna” al cărui director este de mai bine de opt ani. Pe pereţii biroului stau premiile obţinute de-a lungul anului de elevi, dar şi cele personale, care nu sunt deloc puţine la număr.

Gabriela Istrate ne-a povestit că toată viaţa a fost dascăl şi nu regretă niciun moment decizia pe care a luat-o cu mulţi ani în urmă de a-şi câştiga existenţa la catedră, deşi la vremea aceea ar fi vrut să devină avocat sau judecător.

„Am plecat plângând să mă înscriu la Liceul Pedagogic din oraş, pentru că elita se ducea la Liceul Ienăchiţă Văcărescu. Pedagogicul era ptr cei care doreau să iasă de pe băncile şcolii cu o meserie. Am absolvit şcoala printre primii, iar la facultate am intrat fără probleme, deşi erau 20 pe un loc”, îşi aminteşte dascălul.

Începuturi grele ca director

A devenit profesor de istorie, iar în urmă cu opt ani a fost numită director la Liceul de Arte „Bălaşa Doamna”, unde a găsit o stare de tensiune, rivalităţi între profesorii de muzică şi cei de specialitate. Nu a fost primită de colectiv tocmai bine, pentru că nimeni nu se gândea că un profesor de istorie va pune lucrurile la punct într-un liceul de arte. Pentru Gabriela Istrate începuturile directoratului său nu reprezintă amintiri tocmai plăcute.

„Da, am fost primită cu ostilitate, mai ales de profesorii de muzică şi nu ştiu dacă acum aş mai lua-o de la capăt. Din moment ce au început să apară rezultatele au început să dispară şi disensiunile, iar lucrurile au intrat incet pe un făgaş normal”, spune directorul.

„Profesorul anului” în 2005

Eforturile sale au fost răsplătite în urmă cu cinci ani, când a primit „Meritul pentru învăţământ în gradul de Cavaler”. Un an mai târziu a fost numită, la nivel naţional, „Profesorul anului”, distincţie care i-a dat curaj să meargă mai departe. Gabriela Istrate spune că de departe cea mai mare realizare a sa în funcţia de director a fost în 2007, când instituţia de învăţământ a obţinut statutul de „şcoală europeană”, titlu care a dat unităţii de învăţământ un statut special.

Preofesorul spune că munca în echipă este cheia succesului şi recunoaşte că rezultatele elevilor şi ale cadrelor didactice sunt cele care au făcut ca instituţia pe care o conduce să devină una de elită, recunoscută chiar şi la nivel naţional. Organizarea an de an a festivalului naţional sau internaţional „W.A.Mozart” a adus şcolii un plus de imagine, având în vedere că vin concurenţi din toate colţurile ţării, se face schimb de experienţă şi se încheie acorduri de colaborare.

Se mândreşte cu elevii săi

Gabriela Istrate se mândreşte cu elevii săi şi spune că sunt câţiva care au obţinut importante premii naţionale şi internaţionale, despre care „Adevărul de Seară” a scris. Unul dintre aceştia este şi Mihaela Manea, elevă în clasa a VII-a, olimpică naţională şi internaţională la pian. Şi Izabela Ghergu, olimpică naţională la violoncel, se numără printre elevii de valoare. Nu au fost uitaţi nici Alexandru Ivan, olimpic naţional la design vestimentar, Claudiu Berechet, olimpic la fotografie sau Adriana Constantin, cu rezultate excepţionale la pictură.

Profesorul nu a uitat de dragostea dintâi, istoria, iar în 2007, la aniversarea a 50 de existenţă a liceului „Bălaşa Doamna”, Gabriela Istrate a lansat o monografie a instituţiei de învăţământ.

Întrebări şi răspunsuri

Rep: Staţi foarte mult la şcoală, de familie mai aveţi timp?
G.I. Din păcate nu. Stau la şcoală cel puţin zece ore pe zi, dar am sprijinul soţului, care este şi el cadru didactic şi deci înţelege eforturile mele. Cei doi copii ai mei sunt la casele lor acum, aşa că mă pot dedica şcolii fără probleme.

Rep: Ce proiecte de viitor aveţi?
G.I:  Avem un proiect de extindere a şcolii. Trebuie să fim conştienţi că reforma în învăţământ nu se poate aplica decât asigurând condiţii optime de învăţare. Îmi doresc să păstrăm ştacheta ridicată. Aştepătirle sunt foarte mari şi e greu să te menţii în frunte. Îmi doresc să reuşim să îmbinăm interesele copiilor, ale profesorilor şi ale şcolii.

Ce îi place

Îmi place să ascult muzică, de orice fel, dar să fie bună. Îmi place să cumpăr haine de calitate, pentru că reprezint o instituţie. Ele trebuie să fie asortate cu bijuterii. Îmi place să fiu înconjurată de frumos, oriunde m-aş duce

Ce nu îi place

Urăsc impostura, invidia, urâtul, tristeţea, pesimismul. Eu sunt un om optimist şi îmi place să gândesc pozitiv, de aceea nu îmi plac lamentările, văicăreala inutilă.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite