"GLOBE AT NIGHT" Campanie internaţională de numărat stelele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania îşi propune să determine nivelul de poluare luminoasă din Lume. La Târgovişte, peste 50 de membri ai Societăţii Astronomice Române de Meteori dar şi voluntari au participat la numărarea stelelor din constelaţia Orion. Campania se doreşte a fi un semnal de alarmă cu privire la poluare luminosă din oraşe.

Zeci de mii de cetăţeni au stat cu ochii pe cer în ultimele două săptămâni pentru a număra stelele. Lor li s-au adăugat şi 50 de târgovişteni, membri ai Societăţii Astronomice Române de Meteori (SARM), dar şi voluntari, care au dorit să afle nivelul de iluminare a artificială a cerului.

Programul „GLOBE at Night” (Globul în timpul nopţii) este o campanie internaţională a cetăţenilor-cercetători care îşi doresc sensibilizarea opiniei publice asupra impactului negativ al poluării luminoase prin încurajarea oamenilor de pretutindeni de a măsura nivelul local de iluminare artificială a cerului. Contribuţiile fiecărei comunităţi vor fi reunite într-o hartă a lumii.

„S-a incheiat prima etapă, de numărare a stelelor din constelaţia «Orion», dar urmează numărarea stelelor din constelaţia «Leul». Deocamdată nu ştim câte stele s-au numărat pentru că încă mai strângem din teritoriu cifrele. S-au raportat foarte multe. Am avut o perioada destul de lungă de cer acoperit dar în ultimele zile am recuperat”, a declarat pentru „Adevărul de Seară”, Valentin Grigore, preşedintele SARM şi totodată coordonatul naţional „GLOBE at Night”.

Situaţie îngrijorătoare la Târgovişte

Reprezentanţii SARM atrag atenţia că în municipiul Târgovişte a crescut foarte mult poluarea luminoasă, fapt ce a condus la o vizibilitate tot mai redusă a constelaţiilor.  „Faţă de anul trecut, poluarea luminoasă a crescut foarte mult la Târgovişte. Am numărat  mult mai puţine stele decât anul trecut. E îngrijorător pentru oraşul nostru. Am reuşit totuşi să ne facem măsurătorile şi anul acesta în tot oraşul pentru că am prins două-trei zile mai senine. S-au mobilizat sute de elevi şi de aici dar şi din ţară şi a prins destul de bine la public”, a mai spus valentin Grigore.

„GLOBE at Night”, la cea de-a şasea ediţie

Anul trecut au fost raportate 17.000 de determinări. Romania s-a clasat pe locul trei, la egalitate cu Chile, având 600 de raportări, în timp ce locul întâi a fost obţinut de S.U.A.

Specialiştii atrag atenţia că poluarea luminoasă (răspândirea luminii artificiale în atmosferă şi nu direcţionarea ei către sol) afectează atât calitatea cerului nocturn cât şi sănătatea oamenilor şi a tuturor formelor de viaţă bazate pe alternanţa zi-noapte, ducând la consumuri şi cheltuieli fără rost, cu efecte asupra poluării planetei şi a încălzirii globale.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite