GHID UTIL Am primit amendă de circulaţie. Ce fac?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 „ADS” vă arată ce trebuie să faceţi atunci când primiţi cu Poşta un proces-verbal pentru contravenţii rutiere constatate prin intermediul camerelor de supraveghere şi consideraţi că aţi fost sancţionat pe nedrept.

Completarea datelor alandala, înscrierea în procesul-verbal a unor texte de lege care nu au legătură cu contravenţia săvârşită şi calitatea incertă sau slabă a pozelor şi imaginilor suprinse de camerele de supraveghere constituie motive temeinice pentru anularea amenzilor.

Motive legale de anulare a amenzii


În momentul în care aţi primit acasă un proces-verbal de contravenţie, primul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să vă asiguraţi că toate datele dumneavoastră – nume, prenume, CI, număr de înmatriculare – sunt completate cu exactitate. Dacă sunt incomplete sau incorecte, acestea constituie motiv de anulare a amenzii aplicate, confotm art 16 şi 17 din OG 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor.

Al doilea pas presupune să verificaţi dacă procesul verbal de contravenţie v-a fost comunicat în termenul de maxim 30 de zile de la data întocmirii. Conform art. 25, alin. 2 din OG 2/2001, dacă Poliţia l-a trimis cu depăşirea acestui termen, amenda este lovită de nulitate şi este desfiinţabilă în faţa judecătorilor. 

Şoferii care au contestat procesul-verbal de contravenţie trebuie să ştie din acel moment se suspendă de drept, până la finalizarea procesului, aplicarea sancţiunilor pecuniare, dar şi a celor adiacente, precum penalizarea cu puncte. Cei care s-au decis să conteste amenda primită trebuie să ia în calcul că au la dispoziţie doar 15 zile de la data când au primit acasă procesul-verbal de contravenţie.

Contestarea amenzii suspendă aplicarea sancţiunii


Iată ce puncte trebuie atinse în plângerea contravenţională când contestaţi amenda de circulaţie primită prin intermediul camerelor de supraveghere rutieră: amenzile aplicate sunt ilegale şi procesele-verbale de amendă lovite de nulitate absolută, pentru că încalcă dreptul contravenientului de a înscrie obiecţiuni conform art. 16, alineatul (7) din OG 2 /2001 privind regimul contravenţiilor; instanţa de judecată să oblige Poliţia să spună care este numele firmei care a instalat camerele de supraveghere; instanţa de judecată să oblige Poliţia să spună când au fost ultima dată verificate metrologic aceste camere; instanţa de judecată să ceară introducerea în cauză a firmei care a montat camerele şi să o oblige în solidar cu Poliţia să depună la dosarul cauzei dovada existenţei autorizaţiei de construcţie şi amplasare a camerei; cereţi ca Poliţia şi firma care a montat camera respectivă să depună în instanţă copia autorizaţiei primită conform Legii 677/ 2001 de la Autoritatea pentru Supravegherea Datelor cu Caracter Personal, referitor la camera de supraveghere în cauză.

Hibele aparatelor radar


De reţinut că nici măsurătorile cu aparatele radar nu sunt totdeauna de neatacat. Ele nu pot fi folosite ca probă în instanţă dacă fotografiile au fost făcute în condiţii de ceaţă, ploaie, ninsoare sau furtună şi, ca urmare, culoarea maşinii, numărul sau şoferul acesteia nu pot fi determinate fără dubiu. Acelaşi lucru dacă aparatul este unul de tip staţionar şi înregistrarea este făcută în mişcare, neregulă care se întâmplă frecvent.

Faţa şoferului trebuie să fie identificabilă fără dubiu, pentru că, în cazul maşinilor de firmă, acestea sunt conduse chiar în aceeaşi zi de mai multe persoane, iar sancţiunea se aplică şoferului, nu maşinii ori firmei. În plus, pe fotografie sau film trebuie să apară obligatoriu data şi ora la care a fost efectuată măsurătoarea, valoarea vitezei, sensul în care s-a deplasat maşina şi faptul că a fost efectuată anterior auto-testarea radarului, un test care se face, ca exerciţiu, cu prima masina care trece.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe targoviste@adevarul.ro!

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite