GHID Cum să ne comportăm în timpul recensământului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul“ îţi spune ce trebuie să faci pentru a nu săvârşi fapte pentru care poţi plăti amenzi contravenţionale între 2.000 şi 5.000 de lei. Persoanele care lipsesc de la domiciliu şi nu au fost recenzate au obligaţia să se prezinte la comisia de recensământ din localitatea în care se află temporar până la data de 31 octombrie 2011.

Numărarea oficială a populaţiei pe teritoriul României va debuta pe 20 octombrie şi durează 10 zile. Spre deosebire de operaţiunile statistice din trecut, recensământul din 2011 contează şi pentru fundamentarea programelor şi proiectelor de dezvoltare locale şi naţionale. Primirea recenzorului şi dialogul cu acesta constituie o obligaţie legală care revine fiecărei persoane, sub sancţiunea aplicării unei amenzi contravenţionale al cărei cuantum pleacă de la 2.000 de lei şi poate ajunge până la 5.000 de lei.

Datele se furnizează pe propria răspundere

“Conform HG 1502/2009, cu modificările şi completările ulterioare, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă: împiedicarea persoanelor implicate în acţiunea de recensământ pentru efectuarea înregistrărilor şi controlul datelor; refuzul furnizării informaţiilor prevăzute în programul de înregistrare sau furnizarea de date eronate ori incomplete; nerespectarea de către personalul de recensământ a caracterului confidenţial al datelor personale declarate de cetăţeni; utilizarea de către personalul de recensământ a datelor obţinute în alte scopuri decât cele statistice”, precizează Otilia Popescu, secretar comuna Voineşti. Persoanele care nu au fost recenzate din cauza unor situaţii deosebite au obligaţia de a se prezenta la comisia de recensământ din localitatea în care se află temporar până la data de 31 octombrie 2011. În cazul absenţei din gospodărie, acestea pot fi înregistrate pe baza informaţiilor furnizate de ceilalţi membri ai familiei. La recensământ vor fi prelucrate codul numeric personal, etnia, religia şi limba maternă. La recensământ se vor înregistra, de asemenea, toate clădirile de locuit, clădirile cu altă destinaţie în care se află locuinţe, clădirile cu unităţi de locuit în comun (internate şcolare, cămine pentru studenţi, dormitoare pentru muncitori, cămine de nefamilişti, case de copii, cămine pentru bătrâni, hoteluri, spitale, sanatorii, cabane turistice etc.) şi locuinţele din cadrul acestora.

Pentru înregistrarea corectă a datelor de identificare a persoanelor, acestea vor prezenta actul de identitate sau certificatul de naştere în cazul minorilor – pentru cetăţenii români sau documentele de trecere a frontierei ori pe cele care atestă dreptul de şedere pe teritoriul României – în cazul persoanelor de altă cetăţenie ori fără cetăţenie. Orice alte documente nu pot fi consultate decât cu acordul persoanelor recenzate.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe targoviste@adevarul.ro!

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite