Târgovişte: Funcţionarii din administraţia locală, cu securea deasupra capului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Funcţionarii din administraţia locală, cu securea deasupra capului
Târgovişte: Funcţionarii din administraţia locală, cu securea deasupra capului

Sindicaliştii ameninţă cu proteste, dacă funcţionarii vor fi concediaţi. Administraţia locală şi cea judeţeană ar trebui să renunţe la 20 până la 50% din angajaţi. Oamenii aşteaptă cu sufletul la gură decizia Guvernului în privinţa disponibilizărilor.

Funcţionarii publici se tem că vor rămâne pe drumuri în urma disponibilizărilor anunţate de guvernanţi. Reducerile de personal dau emoţii mai ales celor care nu sunt calificaţi pe posturile respective.

„Îmi este teamă să nu rămân fără slujbă. Avem şi noi credite, nevoi, facturi curente. Mai ales în vremuri de criză va fi greu să ne mai găsim un post”, ne-a spus un funcţionar care lucrează de 5 ani în Primărie.

“Vezi la televizor tot felul de declaraţii date cu atâta răceală că dăm afară nu ştiu câţi oameni. E simplu să vorbeşti de cifre fără să te gândeşti la oamenii din spatele lor. Eu poate scap, că sunt calificată pe post şi am zece ani în spate, dar cei mai tineri ce vor face?”, se întreabă o angajată a Direcţiei de Finanţe Publice.

Ameninţă cu greva

Sindicaliştii ameninţă cu proteste în cazul în care se vor face disponibilizări, mergând până la grevă generală. Aceştia cred că reducerile de personal vor fi făcute la începutul anului viitor şi că ar viza în jur de 20% din numărul total de angajaţi.

“Mă aştept ca în ianuarie să aibă loc disponibilizările. Cred că cel mult 20% din personal va fi afectat, dar nimeni nu ştie în acest moment ceva concret. Este o atmosferă încărcată. Oamenii vin în fiecare zi şi mă întreabă dacă vor fi daţi afară. Suntem pregătiţi pentru proteste”, a precizat vicepreşedintele Sindicatului din Administraţia Publică Locală Târgovişte, Răzvan Coroliu.

În Primăria Târgovişte şi în instituţiile din subordinea acesteia sunt 1650 de angajaţi, incluzând aici Direcţia pentru Protecţia Copilului şi Poliţia Comunitară. Primarul Gabriel Boriga spune că încă nu s-au făcut restructurări, dar există un plan de reducere a personalului care nu va fi făcut public decât după ce se va lua o decizie la nivel guvernamental.

 “Cum se va anunţa decizia, vom face public planul de restructurare. Nu mi se pare correct să dăm nişte declaraţii acum şi apoi să le schimbăm”, a declarat primarul municipiului reşedinţă de judeţ, Gabriel Boriga.

Sunt însă şi primării care vor avea posibilitatea să mai angajeze personal. Este şi cazul Primăriei Lunguleţu care are, în prezent, 9 funcţionari şi ar putea încadra încă 4-5 persoane.

Consiliul Judeţean Dâmboviţa ar trebui să renunţe la 100-160 de oameni din aparatul propriu.

“În Consiliul Judeţean sunt 280 de angajaţi. Limita anunţată este de 120-180 de oameni”, a declarat vicepreşedintele instituţiei, Marin Antonescu.

Deocamdată însă nu s-a luat o decizie clară în privinţa numărului de disponibilizaţi. Marin Antonescu spune că principalul obiectiv este reducerea cheltuielilor cu 20%. În primul rând, se va renunţa la sporuri în condiţiile în care, din punct de vedere legal va fi posibil, oamenii vor mai lua concediu fără plată, iar persoanele ajunse la vârsta pensionării vor trebui să plece acasă.

“În consiliu şi în serviciile subordinate sunt aproape 40 de persoane la vârsta pensionării. Unele însă sunt implicate în proiecte cu fonduri europene şi trebuie să le ducă până la capăt”, mai spune vicepreşedintele Consiliului Judeţean. Totodată, anumite instituţii din subordinea consiliului vor trebui restructurate sau privatizate.

“De exemplu, Serviciul de Protecţie a Plantelor trebuie transformat în societate comercială. Deocamdată, se fac analize şi, în funcţie de cadrul legal, vom decide”, a adăugat Marin Antonescu. Acesta spune că aşteaptă întâlnirea cu premierul şi miniştri de la sfârşitul acestei luni pentru a lua o decizie în privinţa disponibilizărilor.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite