Târgovişte: Frica de A/H1N1 creşte vânzările de antigripale şi măşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Frica de A/H1N1 creşte vânzările de antigripale şi măşti
Târgovişte: Frica de A/H1N1 creşte vânzările de antigripale şi măşti

Oamenii întreabă în farmacii de vaccinul care nu a apărut şi de alte medicamente antigripale. Târgoviştenii au cumpărat în ultimele zile câteva sute de măşti chirurgicale, chiar dacă virusul A/H1N1, responsabil de apariţia noii gripe, nu a fost semnalată în judeţ.

Fluxul de informaţii din mass-media, din ultimele zile, a dus automat la creşterea vânzărilor de medicamente, farmaciile fiind luate cu asalt de târgoviştenii care vor să fie pregătiţi în faţa ameninţării noului val de gripă. “În ultimele zile am remarcat un interes pentru medicamentele antigripale. Suntem întrebaţi şi de existenţa vaccinului împotriva gripei A/H1N1, însă acesta va fi disponibil abia la jumătatea lunii decembrie”, spune Carmen Bâte, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Dâmboviţa. “Am avut în aceste zile un număr foarte mare de clienţi care au cerut măşti, în numai două zile am vândut aproximativ 200 de bucăţi”, a completat farmacista.

În Dâmboviţa nu există niciun caz confirmat

Deşi în judeţele limitrofe au fost confirmate mai multe cazuri de gripă nouă, judeţul nostru a fost ocolit de pandemie. “Nu am înregistrat niciun caz de gripă cu virusul A/H1N1, până în prezent, în Dâmboviţa”, a precizat purtătoarea de cuvânt a Direcţiei de Sănătate Publică Dâmboviţa, Marinela Popa. “Sperăm să ne ocolească şi să nu ne confruntăm cu astfel de probleme. Dacă, din nefericire, ne vom confrunta cu cazuri confirmate, ştim ce avem de făcut, există protocoale care se urmează în astfel de situaţii”, adaugă aceasta.

Cei mai mulţi sunt însă indiferenţi

Târgoviştenii, prezenţi în această dimineaţă pe holurile din Policlinică, nu erau foarte speriaţi de noul virus. “Am altă treabă azi, nu îmi arde mie de gripa porcină, am înţeles că sunt cazuri pe la Sinaia şi la Piteşti dar că sunt persoane care vin de afară”, spune Ion Mihnea, un târgoviştean care aştepta în această dimineaţă să intre la un consult medical.
Pentru alţii însă, noua gripa este o conspiraţie, fiind foarte siguri că totul este o înscenare. “Nu cred deloc în gripa asta, unde te uiţi la televizor vezi numai spitale, măşti şi vaccinuri, ăştia vor să sperie lumea. Tot aud de gripă porcină dar nu este niciunul internat sau vreo victimă, cred că totul este de ochii lumii, cine ştie ce se ascunde în spatele gripei”, spune intrigat un târgoviştean întâlnit în curtea spitalului.

Gripa sezonieră este în floare

Odată cu venirea frigului s-a constatat o explozie a infecţiilor respiratorii virale de sezon. Medicii spun că lumea nu trebuie să se sperie pentru că în această perioadă numărul infecţiilor respiratorii virale este oricum mare. “Nu trebuie să intrăm în panică. Nu toate răcelile sunt datorate virusului A/H1N1. Pacienţii trebuie să fie conştienţi că dacă prezintă febră, dureri de cap şi secreţie nazală apoasă, mai ales dacă au venit în contact cu bolnavi cu gripă nouă confirmată sau au călătorit de curând în străinătate, trebuie să se prezinte la medic”, este concluzia unanimă a medicilor de familie cu care am vorbit.

Accesul va fi restricţionat în spitale


Târgoviştenii care vor dori să îşi viziteze rudele sau prietenii internaţi în spital nu trebuie să se mire dacă vor fi întâmpinaţi cu un refuz categoric. Accesul va fi restricţionat, măsură luată, conform autorităţilor, în interesul pacienţilor, care prin natura afecţiunilor prezintă o capacitate scăzută de apărare împotriva acestui tip de infecţii.

La noi nu este carantină!
“Ministerul Sănătăţii a anunţat, ieri, că toate spitalele din ţară vor intra în carantină. Cu toate acestea, până în această dimineaţă, Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte nu a primit nicio înştiinţare oficială privind instaurarea carantinei. Am înţeles că toate spitalele vor intra în carantină, ca o măsură suplimentară luată pentru a împiedica propagarea epidemiei. Atunci când vom intra în carantină, vor fi luate măsuri de limitare a programului de vizitare a pacienţilor internaţi iar numărul vizitatorilor pentru fiecare bolnav va fi redus. Sunt proceduri stricte cu aplicabilitate în astfel de cazuri şi pe care suntem pregătiţi să le urmăm”, a precizat Elena Ionescu, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovişte.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite