Fonduri nerambursabile pentru biserici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

34 de parohii din judeţ încep anul în chip fericit, după ce administraţia judeţului le-a alocat câte 20.000 de lei pentru realizarea unor lucrări de strictă necesitate pentru lăcaşurile de cult: încălzire centrală, reparaţii la acoperiş, înlocuire fenestraţie, alei în cimitire, garduri împrejmuitoare etc.

Preotul Vasile Purcărea, de la Parohia Mogoşani, caută deja soluţii viabile pentru realizarea unei instalaţii de încălzire. „La noi nu există reţea de gaze naturale, dar nu am vrea nicio centrală pe lemne, fiindcă implică cheltuieli mari”, spune preotul Purcărea.

Finanţarea face parte din programul Consiliului Judeţean Dâmboviţa, iniţiat în urmă cu doi ani, de asociere cu comunităţile locale în vederea susţinerii unor obiective de interes public, precum reabilitare biserici, construire locuri de joacă şi modernizare baze sportive.

Parohiile decid cum cheltuiesc banii


Pentru obţinerea de fonduri nerambursabile din bugetul judeţean în această tranşă, au depus proiecte 70 de parohii. 36 dintre acestea urmează să fie finanţate cu prioritate în 2011, întrucât resursele financiare ale Consiliului Judeţean au fost limitate. Fondurile vor fi gestionate direct de preoţi şi consiliile parohiale.

„Banii vor fi viraţi în contul parohiilor, urmând ca preoţii să se ocupe de derularea proiectului, să îşi caute furnizorii, să îşi efectueze lucrarea şi contractele de prestări servicii. Fiecare parohie a depus un proiect, pe diferite obiective. De la caz la caz, am evaluat toate aceste proiecte”, spune Florin Popescu, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

De la demararea programului, în 2009, până în prezent au beneficiat de fonduri 130 de biserici din judeţ, în cinci tranşe de finanţare.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite